До парламенту внесли законопроект, що регулює трудові відносини

У Верховній Раді України пропонують введення вільних трудових договорів для малого та середнього бізнесу, що передбачає Договірний режим трудових відносин, коли роботодавець визначатиме умови роботи з кожним співробітником індивідуально. Про це йдеться в законопроект №5371, опублікованому на офіційному порталі ВР.

Повідомляється, що в нових трудових договорах можна прописати будь-які умови, про які домовляться співробітник і роботодавець, навіть якщо такі умови не позначені трудовим законодавством України.

Ініціатори законопроекту заявляють, що завдяки йому трудові відносини будуть легалізовані шляхом максимального спрощення і зникнення багатьох незручних процедур, передбачених сьогоднішнім трудовим законодавством. Більше того, нардепи запевняють, що такий підхід до трудових відносин дозволить істотно підняти заробітні плати українців.

Якщо говорити про більш конкретні зміни, то, наприклад, тепер роботодавці, які відносяться до малого і середнього бізнесу, зможуть оформляти співробітників, складаючи з ними вільні трудові договори, і саме вони, а не законодавство, буде позначати всі умови роботи за взаємною угодою.

Користуватися подібними договорами, однак, можна не завжди, а тільки в тих випадках, якщо у роботодавця за календарний рік не більше 250 осіб співробітників, а також у разі, якщо договір укладається між роботодавцем і співробітником, розмір ЗП якого становить більше 8 мінімальних зарплат, що зараз дорівнює 48 тисячам гриві.

Законопроект вносить деякі зміни в процес надання щорічних оплачуваних відпусток і відпусток без збереження зарплати. Вони надаються з урахуванням таких особливостей, як, наприклад, право співробітника поділити свою щорічну відпустку на частини будь-якої тривалості, хоча тривалість відпустки і не може перевищити встановлені законом норми.

Працівник також має право попросити неоплачувану відпустку з сімейних причин на термін більше 15 календарних днів, якщо це позначено в трудовому договорі. Крім того, зарплата за оплачувану відпустку повинна виплачувати не пізніше першого дня відпустки.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що в уряді заявили про те, що українцям будуть по-новому розраховувати розмір середньої заробітної плати.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українців попередили про те, що всі їхні валютні кредити можуть перевести в гривню.

Також "Hyser" писав, що в урядовому комітеті порекомендували знизити заробітні плати держслужбовцям.