Держінспекція праці зможе проводити перевірки підприємств у будь-який час доби

Інспектори Держінспекції праці влаштують "рейди" на підприємства з метою перевірки умов праці та виявлення порушень, зокрема, неоформлених працівників. За недопуск перевіряючих, підприємцям загрожує штраф у 300 тисяч гривень. Про це інформує портал ubr.

У Мінекономіки запропонували розширити повноваження інспекторів, а саме: надати можливість у будь-який час доби і без попереднього повідомлення відвідувати робочі місця на підприємствах для перевірки умов праці, а також виявлення порушень, наприклад, неоформлених працівників або тих, хто оформлений на пів ставки, але працює повний робочий день та інше.

Також пропонується підвищити штрафні санкції за порушення, в тому числі передбачений штраф і за недопуск інспектора на робочі місця з метою виявлення неоформленої зайнятості. Зірваний візит перевіряючого може обійтися підприємцю в 300 тисяч гривень.

Зазначається, що ця ініціатива спрямована на активну боротьбу з "тіньовою" зайнятістю, рівень якої в Україні досить високий. Але в той же час деякі експерти не згодні з тим, що інспекторам дозволять приходити в будь-який час доби.

Крім того передбачений штраф для юросіб і "ФОПів-єдинників" 1-3 груп у розмірі 10 мінзарплат (60 тисяч гривень) за кожного співробітника, який працює без оформлення, за оформлення його на пів ставки при виконанні більшого обсягу роботи. Заплатити 90 тисяч штрафу (15 мінзарплат) доведеться підприємцям зареєстрованим не як юрособи або ФОП 1-3 груп. За повторне порушення протягом 12 місяців покладається штраф розміром 180 тисяч гривень (30 мінзарплат). За прострочення виплати заробітної плати співробітнику більш ніж на місяць доведеться віддати 30 тисяч гривень (5 мінзарплат).

Раніше портал Hyser інформував, що в уряді придумали нове покарання для українців, які заборгували за комунальні послуги. Тепер боржників можуть залишити без житла.

Також наш портал повідомляв, що в уряді мають намір змінити ціни на електроенергію в квітні, на скільки "поважчають" платіжки українців.

Нагадаємо, що в Україні з'явиться новий вид субсидії.