Незабаром в Україні отримати повну виплату лікарняних зможуть тільки ті, хто має не менше 20 років робочого стажу. Водночас лікарі, які незаконно оформляють лікарняний будуть оштрафовані.

Відповідний законопроєкт розробили в Міністерстві соціальної політики. Як пише видання Obozrevatel, згідно з даним документом Мінсоцполітики, роботодавців хочуть зобов'язати оплачувати перші 10 днів хвороби, а видачу коштів жорстко контролювати.

Як відомо, зараз перші п'ять днів хвороби оплачує роботодавець, а за кожен наступний – Фонд соціального страхування, якому працівники сплачують внески з кожної зарплати.

Якщо ж нові правила наберуть чинності, то перші 10 днів буде оплачувати роботодавець. А ось коштом соціального страхування будуть оплачувати тільки серйозні захворювання.

Крім цього, пропонують значно знизити розмір лікарняних виплат. Його прив'яжуть до трудового стажу.

Як розмір планують виплачувати:

- 50% середньої заробітної плати - якщо є до 5 років стажу (зараз до 3 років);

- 60% середньої заробітної плати - від 5 до 10 років (зараз від 3 до 5 років);

- 70% середньої заробітної плати - від 10 до 15 років (зараз від 5 до 8 років);

- 80% середньої заробітної плати – від 15 до 20 років;

- 100% середньої заробітної плати - від 20 років (зараз від 8 років).

У новому законопроєкті Мінсоц пропонує підпорядкувати фонд повністю державі, а правління стане дорадчим органом. Вони зможуть рекомендувати, але приймати рішення не будуть. Таке нововведення, зрозуміло, не підтримують профспілки, які втратять реальний вплив на фонд.

Крім описаних нововведень, також у відомстві пропонують посилити й контроль - перевіряти лікарняні та штрафувати тих лікарів, які виписали фальшиві лікарняні.

Варто відзначити, що на цей час фонду соціального страхування не вистачає майже 2 млрд грн. Через збільшення кількості хворих і скорочення надходжень внаслідок коронавірусу ситуація значно погіршилася. Наприклад, в лютому в Україні виписали лікарняні на 1,27 млрд, а в цей же період минулого року – на 0,9 млрд грн.

Таким чином законопроєкт Мінсоцу повинен дозволити скоротити фінансове навантаження на фонд і допомогти подолати кризову ситуацію.

Раніше "Нyser" писав про те, що МОЗ пропонує введення нової форми лікарняних.

Також наш портал повідомляв, в Україні планують ввести кримінальну відповідальність за насильство або погрози на адресу медиків.

Нагадуємо, з 1 квітня стартувала нова програма медичних гарантій - розширена і деталізована.