В Україні вводять податкову амністію

Глава держави Володимир Зеленський ініціював введення в Україні добровільного податку на квартири, будинки та авто. Відповідні законопроєкти підтримали у Верховній Раді в першому читанні. Про це повідомляють "Українські новини".

На засіданні 30 березня народні обранці підтримали президентські законопроєкти, якими передбачено введення так званої податкової амністії. В рамках даного нововведення у громадян з'явиться можливість добровільно показати наявне у них майно, після чого отримати можливість користуватися ним легально.
Повідомляється, що нульове декларування буде проведено тільки один раз і триватиме протягом року. За попередньою інформацією його проведення планується з 1 липня 2021 року по 1 липня 2022 року. Взяти участь у ньому можуть всі бажаючі громадяни України.
Декларуванню не підлягає майно, вартість якого менше 400 тисяч гривень. Крім того показувати своє майно не потрібно тим, хто володіє квартирою до 120 квадратних метрів або будинком до 240 квадратів. Також декларування не стосується автомобілів вартістю до 2,25 мільйона гривень або об'ємом двигуна менше 3000 куб. см.

Бажаючі подати декларації зможуть зробити це через нотаріусів. Для активів, які підлягають декларуванню встановлені такі ставки оподаткування: 5% якщо активи знаходяться на території України, 9% якщо активи закордоном і 2,5% - на ОВДП, придбані за рік до кінцевої дати подання нульової декларації.

Важливо відзначити, що вся інформація про майно, яку українці нададуть в рамках податкової амністії, не буде використовуватися Державною податковою службою для притягнення до кримінальної відповідальності неплатників податків або переслідування декларантів.

Крім того портал Hyser інформував, що українців попередили про новий газовий податок.