Експерти розписали перспективи України на найближчі кілька місяців

Багатьох українців цікавить, як буде розвиватися ситуація у країні і багато експертів, на жаль, позитивний прогноз на другий квартал поточного року дати не можуть. Про те, чого очікувати українцям цього літа, повідомляє Інформаційний портал "Сьогодні".

Перший привід для занепокоєння-зростаюча інфляція. Експерти вважають, що вона складе до 2,5 до 3,5 відсотків за квартал. Пов'язано це буде з підвищенням вартості комунальних послуг і можливістю зникнення обмежень на них з боку держави.

Динаміка підвищення вартості продовольчих товарів також залишиться високою, так як додаткові витрати на енергію, паливо, а також зростання мінімальних заробітних плат спробують перекласти на кінцевого споживача. З іншого боку, люди, що сидять вдома на час локдауна створюють слабкий попит, що стримує темпи інфляції.

Що стосується середніх заробітних плат, то, за словами експертів, поточна середня зарплата в 12,5 тисяч гривень надалі ніяк не зміниться навіть незважаючи на зростання соціальних виплат, в число яких входять і карантинних. Середній заробітній платі не дає рости високе безробіття, борги по зарплаті, безліч карантинних обмежень і локдауни.

Що стосується позитивних прогнозів, то такі все ж є і стосуються курсу долара. Всі експерти солідарні в думці, що до кінця червня курс гривні практично не зміниться і залишиться на рівні 28 гривень за долар. Це пов'язано з низьким рівнем ділової активності, викликаним карантинними обмеженнями.

Цікавить багатьох питанням є вартість пального, зокрема бензину. Аналітики вважають, що знижуватися в ціні він не буде, а також не виключають можливість його подорожчання на 2 гривні за літр.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що у Пенсійному фонді України зробили заяву, в якій пояснили, що вже незабаром деякі українські пенсіонери можуть втратити свої виплати на законних підставах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Міністерстві соціальної політики зробили заяву про те, що вже незабаром державні пенсії не зможуть забезпечити українцям нормальний рівень життя.

Також "Hyser" писав, що у Кабінеті Міністрів України прийняли рішення про те, щоб підвищити страхові виплати деяким категоріям громадян. Ця зміна торкнеться приблизно 200 тисяч чоловік.