Українців попередили про можливе зростання цін на газ

З 1 травня 2021 року компанії, що постачають газ для населення вводять річні тарифи. Якими будуть ціни поки офіційно не повідомляється, проте за прогнозами експертів блакитне паливо дешевшати не буде. Скільки доведеться платити українцям повідомляє портал lb.ua.
Увечері, 23 березня стало відомо про підписання контракту між "Нафтогаз України" і "Йе Енергія" про продаж блакитного палива для населення через газзбути. Відзначається, що даний газ буде продаватися українцям за річними тарифами, які почнуть діяти з 1 травня. Деталі даного контракту не розголошуються, однак, за деякими даними ціни на газ для українців можуть досягти 7,4-8 гривень за один кубометр.
Скільки доведеться платити українцям за газ у квітні на даний момент також остаточно не ясно. За одним зі сценаріїв уряд може прийняти рішення про продовження єдиного тарифу в 6,99 гривні за кубометр ще на місяць. Також ціну можуть відпустити у "вільне плавання", тоді тарифи на газ у квітні помітно піднімуться, але вже в травні знову знизяться у зв'язку з переведенням населення на річні тарифи. За оцінками експертів без державного регулювання ціна на газ у квітні може скласти від 7,4 до 8 гривень за кубометр. Також в уряді можуть піти третім шляхом і не продовжувати дію граничного тарифу, але домовитися з постачальниками, щоб вони залишили ціни колишніми.
Разом з тим експерти прогнозують, що ціна газу на європейських хабах не буде знижуватися навіть влітку. Навпаки є інформація про можливе зростання цін. Таке явище пояснюється тим, що в Європі минулого року і початку 2021 року витрачали газ, який з надлишком накопичили, готуючись до зими 2019-2020 років, проте нових запасів не зробили.

Також портал Hyser інформував, що нові тарифи на блакитне паливо з 1 квітня заженуть у борги кожного українця.

Крім того портал Hyser писав, що у Верховній Раді придумали, як з українців вибивати борги за комуналку.