ЄС вводить "зелені паспорти"

В Євросоюзі заявили про введення "цифрового зеленого сертифіката". Даний документ створено з метою відновити міжнародний туризм і врятувати нинішній сезон літніх відпусток в умовах пандемії коронавірусу. Що являє собою новий документ і чи зможуть українці відпочити закордоном, повідомляє видання "Ліга.Бізнес".
Так звані "зелені паспорти" вже діють в деяких країнах, зокрема в Ізраїлі та Ісландії. Також видавати такий документ планують і в Польщі, Греції, Румунії, Словенії, а також на Кіпрі. Відзначається, що з даними документів можна потрапити на Концерти, в спортзали або театри.
В кінці лютого глави ЄС провели віртуальний саміт в ході якого прийшли до спільного рішення: розробити електронний сертифікат вакцинації, який буде діяти на всій території Євросоюзу. Назвати його вирішили "цифровий зелений сертифікат" і він буде відрізнятися від ковід-паспорта або імунного паспорта. Підкреслюється, що видавати такий сертифікат будуть в декількох випадках: якщо людина перехворіла COVID-19, отримала дві дози вакцини або в разі негативного результату тесту на коронавірус.
За попередніми оцінками "зелені паспорти" повинні запрацювати не раніше літа 2021 року. Однак деякі країни не можуть чекати так довго і домовляються про введення власних сертифікатів про вакцинацію. Даний документ не планує вводити лише Кіпр, який відкриє свої кордони для українців і громадян інших країн з 1 квітня. Відзначається, що для в'їзду достатньо мати негативний ПЛР-тест, який зроблений за 72 години до вильоту завантажити його в платформу Cyprus Flight Pass.
За попередньою інформацією українці також зможуть відвідувати країни ЄС за цими сертифікатами. У Єврокомісії зазначили, що готові визнавати сертифікати, які були видані третіми країнами, але за умови, що зазначений рівень інформації та надійності відповідає їх власному.
Також портал Hyser інформував, що президент Володимир Зеленський змінив умови перетину кордонів. Громадян інших країн будуть пропускати за відбитками пальців.