За пропуск занять як в очному, так і в дистанційному форматі, можливо каратимуть

Про те, чи можливий такий результат, в ефірі каналу "Odessa Live" розповіла співзасновниця громадської організації "SMART Освіта" Іванна Коберник.

За словами Коберник, учні не завжди свідомо ігнорують віддалені заняття, через те, що в багатьох населених пунктах, навіть в наше століття інформаційних технологій, все ще відсутній мобільний зв'язок і немає повноцінного доступу до мережі Інтернет. Зокрема, в одному з сіл Житомирської області, для того, щоб отримати завдання зі шкільних предметів від вчителя через месенджер, школярі змушені ходити на місцеве кладовище, оскільки там найбільш стабільний зв'язок. На думку експерта, в цьому випадку, батьки просто зобов'язані подати в суд на місцеву владу, тому що вони не створили для дітей умов щодо отримання повної загальносередньої освіти.

Школа, домашнє навчання, фото: скріншот You Tube
Школа, домашнє навчання, фото: скріншот You Tube

З іншого ж боку, згідно з Конституцією України, забезпечення набуття освіти - обов'язок виключно батьків, тобто, вони зобов'язані стежити, щоб дитина обов'язково відвідувала навчальні заняття в будь-якому форматі. Таким чином, теоретично, батьків можуть притягнути до відповідальності навіть за те, що вони не приділяють належної уваги навчанню своєї дитини навіть в дистанційній формі.

Однак, все ж основною проблемою залишається не контроль за навчанням, а соціальний стан батьків, бо саме від того, який дохід у сім'ї учня, залежить якість гаджетів або наявність власного приміщення для уроків.

Також оператори мобільного зв'язку все ще не покрили 98 відсотків території України, хоча це передбачається в ліцензіях, виданих їм урядом.

Повне відео з інтерв'ю, доступне для ознайомлення трохи нижче.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що кожному неповнолітньому українцю буде відкрито державний персональний рахунок, з якого можна буде зняти кошти на здобуття вищої освіти.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що в умовах пандемії, іноземні громадяни зможуть потрапити в Україну тільки за біометричними даними.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що фізичним особам-підприємцям, які опинилися в "червоній" зоні, знову заплатять по 8 000 гривень.