Між банкірами і підприємцями в черговий раз виникла суперечка

Вже в квітні український парламент може прийняти законопроект, який знизить комісію банків на безготівкові платежі в два рази, що українські бізнесмени сприйняли з ентузіазмом, а банкіри навпаки — обурені. Про це повідомляє портал "Ліга. Фінанси".

Зниження цієї комісії означатиме серйозні збитки для українських банків і величезний прибуток для підприємців, хоча для українських покупців це зміни означатимуть всього лише 1-прцоентрую знижку від кожної покупки, оплаченої карткою.

Ідея знизити відсоток комісії виникає в уряду вже не в перший раз, і кожен раз це виливається в конфронтацію бізнесу і банківської сфери. Крім них, цього разу в публічному обговоренні взяли участь представники Нацбанку, Міністерства економіки, а також Міхеїл Саакашвілі.

Незважаючи на розбіжності, представники бізнесу, банків і НБУ все ж зійшлися на думці, що установка максимального розміру комісії на рівні 1% з передачею українцям суми зниження комісії через нарахування знижки в 1% для кожної окремої покупки, є оптимальним рішенням. На це вже відреагували представники Visa і MasterCard, давши свою угоду на введення автоматичного розрахунку і нарахування знижок клієнтом з 1 червня поточного року.

Незважаючи на знижки українцям і переваги для бізнесу, що в теорії може знизити ціну на продукти, існують контраргументи, які полягають в тому, що банкам доведеться згорнути свої акційні пропозиції, на зразок кешбеків і бонусів, а також те, що рітейлери не отримають особливої економії, в той час як банки зазнають серйозних збитків.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що українцям розповіли про те, що в парламенті готується поправка до закону, яка дозволить знизити комісію при оплаті карткою, так що платити доведеться всього 1 відсоток замість 2 або 3.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в уряді підозрює "ПриватБанк" у шахрайстві. Передбачається, що до того, як банк був націоналізований, з нього було виведено 5,5 мільярдів доларів.

Також "Hyser" писав, що Українка в мережі поскаржилася на те, що термінал "ПриватБанку" позбавив її 1000 гривень через помилку в роботі.