В Україні планують ввести економічний паспорт

Глава держави Володимир Зеленський повідомив про плани ввести економічний паспорт. За задумом уряду, всі народжені в Україні діти до 18 років зможуть накопичувати кошти від використання надр. Накопичені гроші по досягненню повноліття українці зможуть витратити на свої потреби, наприклад, освіту або нову квартиру. Як це буде працювати та про які суми піде мова, розповів радник президента Олег Устенко порталу "obozrevatel".

За словами Олега Устенка на даний момент в офісі президента тільки йдуть дискусії стосовно даного проєкту, сама ідея поки контурна. Суть ініціативи президента вважає в тому, що всі ресурси, які є на території країни, згідно з Конституцією України, належать всім громадянам. В уряді мають намір припинити практику, коли деякі громадяни користуються ресурсами, а інші не отримують зовсім нічого.

Радник президента зазначив, що в планах уряду створення Українського фонду добробуту, який буде наповнюватися коштами шляхом продажу ліцензій на розробку корисних копалин і т.д. також фонд буде отримувати дохід від частини ренти від користування надрами, але сума на даний момент невідома. В ОП вважають, що введення економічного паспорта допоможе відновити соціальну справедливість.

У той же час в уряді важко назвати суму, яку, завдяки цій ідеї, зможе отримати кожен українець по досягненню 18 років. Відзначається, що важливу роль у формулі розрахунку буде грати народжуваність в країні. Так, якщо рівень народжуваності буде збільшуватися, то і кінцева сума буде зменшуватися. При падінні народжуваності сума на одну людину підніметься. Однак до моменту остаточного визначення джерел поповнення фонду, неможливо назвати чіткі обсяги.

Раніше портал Hyser інформував, що Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону, який змінить життя українців на краще.

Також портал Hyser інформував, що Володимир Зеленський записав нове відеозвернення до українців, в якому підбив підсумки четвертого засідання РНБО.

Крім того портал Hyser інформував, що Володимир Зеленський анонсував масову чистку в лавах фракції "Слуга народу". Президент заявив, що в партії не повинно бути випадкових людей.