Як йдеться у проекті постанови національної комісії у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), всі постачальники повинні опублікувати річні тарифи на газ вже 25 квітня. Але, як заявляють, експерти, Якщо дату перенести, ціни на блакитне паливо можуть бути більш вигідними для населення.

Про це повідомила координатор житлових програм "Опори" Тетяна Бойко. Пише Obozrevatel.

За словами Бойко, рішення НКРЕКП може нашкодити українцям. Спеціаліст пояснила, зазвичай дешевий газ з'являється на ринку ближче до літа. А тому, якщо дати можливість постачальникам опублікувати річну пропозицію не у квітні, а після "низького" сезону, то ціна може бути більш вигідною для українців.

Зазначається, що "Опора" разом з Асоціацією енергоефективних міст опублікували заяву, в якій закликали переглянути проєкт постанови.

Експерти запевняють, що рішення опублікувати річні тарифи на газ наприкінці квітня може призвести до підвищення кінцевої ціни й спотворення конкуренції на ринку.

Директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев заявляє, ймовірно, кубометр газу у квітні коштуватиме не більше 6,99 грн/$.

"Компанії не можуть довільно встановлювати ціни, існує певний алгоритм розрахунку. Звичайно, постачальники якимось чином компенсуватимуть втрати. Але так, щоб взяти й встановити ціну, яка набагато перевищує 6,99 грн, - це навряд чи", - сказав Рябцев.

Співрозмовники в Кабінеті Міністрів розповідають: річний тариф не буде вище 6,99 грн за кубометр. Однак, він міг би бути й нижче, оскільки влітку ціна на газ може дійти і до 4 грн.

Як відомо, річна ціна на газ для населення може почати діяти вже 1 травня цього року і діятиме до 30 квітня 2022 року.

Постачальників природного газу хочуть зобов'язати до 25 квітня повідомляти побутовим споживачам про річну вартість газу. Вона повинна публікуватися на сайтах компаній. Постачальник не має права протягом року змінювати цю ціну. Зміни ціни можуть наступати тільки першого числа місяця.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Україні зробили фатальну заяву щодо комуналки.

Також наш портал повідомляв, українцям розповіли, що буде з цінами на блакитне паливо після 1 квітня.

Нагадуємо, експерт розповів, що врятує боржників за комуналку.