Експерт розповів, яким чином потрібно вирішувати заборгованість по ЖКП

За останній рік рівень добробуту українець дуже сильно впав, за рахунок чого величезній кількості людей просто нічим платити за житлово-комунальні послуги, збираючи борги. Дослідження показали, що в цьому році кількість боржників по ЖКП, тільки визнаних судом, зросла в півтора рази. Голова Союзу комунальних споживачів Олег Попенко в ефірі каналу "UA: Перший" розповів, що робити українцям, які опинилися в розряді боржників.

Експерт пояснив, що, як не сумно, вихід із ситуації з заборгованістю по комунальних послугах в українців тільки один — підписувати з постачальником послуг договір з реструктуризації, згідно з яким борг розбивається на платежі, які потрібно повернути в певний термін, роблячи щомісячні виплати.

Експерт, правда, зазначив, що головною проблемою реструктуризації боргу є те, що, звичайно, у людини з'являється зобов'язання виплачувати свій борг в новий термін, проте немає ніяких гарантій того, що уряд змінить щось, що нормалізує економічну обстановку і дозволить українцям викроювати кошти на погашення боргів.

Укласти договір, однак, все ж необхідно, як мінімум тому, що якщо споживач його підписав, то його не викликатимуть до суду за борги і не відключатимуть від послуг. Важливим моментом є те, що розмір платежу з погашення боргу та оплати комунальних послуг не повинен перевищувати 25% від сукупного доходу сім'ї та 20% від сукупного доходу пенсіонерів.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що стало відомо, що українці зобов'язані будуть виплачувати податки за свої квартири. Одночасно з тим, стало відомо, кому з громадян цього робити не доведеться.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль дав профільним міністерствам завдання-знайти спосіб розширення кола одержувачів субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

Також "Hyser" писав, що стало відомо, що величезна кількість українців переплачує за блакитне паливо, оскільки платить не за використану ними кількість газу, а за усереднену норму.