Після того, як стався обвал гривні, валютні позичальники стали вмить неплатоспроможнимі.

Однак їхні проблеми можуть бути остаточно незабаром вирішені, пише "ubr". Борги будуть реструктуризовані, в деяких випадках списані, а колишні виплати за неустойками зарахують в погашення.

Днями законопроекти №4475, 4398 і 4399 були схвалені податковим комітетом Верховної Ради.

Повідомляється, що валютні кредити довгий час були одним з найпопулярніших видів кредитів в Україні через низьку процентну ставку. Тисячі українців, ризикуючи втратити своє нерухоме майно, кинулися за "довгим рублем", але в підсумку опинилися в борговій кабалі.

Різкі зміни курсу валют в 2008 і 2014 році багаторазово збільшили тіло боргу, а нарахування колосальних сум відсотків і штрафів зробили такі кредити практично неповоротними. Вирішення владою питання валютних позичальників розтягнулося на роки.

"У 2014-2015 роках в результаті тристоронньої угоди між НБУ, позичальниками і банками-кредиторами про єдиний підхід конвертації валютних кредитів, близько 65-70% цієї проблеми було вирішено. Станом на сьогодні точної інформації, скільки залишилося таких кредитів, ні у кого немає, тому що багато було перепродано третім особам, компаніям. Є приблизні цифри-близько 6 тис. валютних кредитів, тобто 6 тис. позичальників", - розповів президент Асоціації українських банків Андрій Дубас.

Комітетом Ради з питань фінансів, податкової та митної політики було розглянуто п'ять законопроектів щодо врегулювання проблеми валютних позичальників, але рекомендовано три. Саме вони вносять зміни до законів "Про споживче кредитування", "Про систему гарантування вкладів фізосіб" та Податкового кодексу.

"Як ми знаємо, на сьогоднішній день, за всіма валютними кредитами банківські установи нараховують колосальні відсотки і штрафні санкції. З моменту вступу в силу зазначених законопроектів, здійснюється реструктуризація валютних кредитів, після якої відсотки і штрафні санкції будуть нараховуватися, однак за зниженими ставками", – пояснює адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Микола Максимов.

Раніше Hyser писав про те, що заборгованість по кредитах може привести до того, що у вас відберуть нерухомість.

Також Hyser повідомляв, що ще 12 банків в Україні приєдналися до програми пільгової іпотеки під 7%.

Нагадаємо, що власників паїв попередили про серйозну загрозу, можуть в один момент втратити буквально все.