13 березня минуло 60 років з моменту Куренівської трагедії

Про те, що цієї суботи, в столиці України вшановують пам'ять усіх загиблих у тій трагедії, що сталася в далекому 1961 року, та Президент України поклав квіти до хреста, розташованого по вулиці Олени Теліги, повідомляє інформаційний портал"Обозреватель".

Як проінформували у пресслужбі Офісу Президента, Володимир Зеленський вважає цю катастрофу не менш значущою, ніж Чорнобильська. Глава держави висловив співчуття всім родичам і близьких загиблих, і підкреслив, що такі сумні уроки історії, викликані людським фактором, повинні бути нагадуванням не тільки для всього суспільства, а й для влади, зобов'язаної забезпечити безпечні умови існування громадян.

Пам'ятний хрест. Фото: president.gov.ua
Пам'ятний хрест. Фото: president.gov.ua

Нагадаємо, що в 1950 році влада Києва прийняла рішення про те, що необхідно не поставити меморіал на місці Бабиного Яру, а засипати його, і звести пар культури і відпочинку, для чого і почали засипати провал глиною, що залишилася від виробництва цегли, і відводити воду в відроги. Через кілька років, води почала поступово підмивати ці відроги, і вже в 1961 році, побудована з дерева дамба не стримала мільйони кубометрів сміття і відходів, і прорвалася.

Свідчення трагедії. Фото: obozrevatel.com
Свідчення трагедії. Фото: obozrevatel.com

Гігантська хвиля з бруду і води, що досягає заввишки 14 метрів, в результаті, затопила в ранок 13 березня промисловий район Куренівки. Ще одним недоліком, що призвів до додаткових жертв, стало те, що район знаходився на 40 - 60 метрів нижче, ніж Бабин Яр. Часом потік досягав швидкості до 5 метрів в секунду, і такий натиск поглинув всі невеликі будови разом з мешканцями. Практично "сель" руйнувала стовпи, перевертала автомобілі та громадський транспорт. Всього рукотворна, через недомислення, стихія затопила близько 25 га території столиці, знищила більше десятка будівель, а без даху над головою залишилися тисячі киян.

Свідчення трагедії. Фото: obozrevatel.com
Свідчення трагедії. Фото: obozrevatel.com

За офіційною статистикою радянської влади, в катастрофі загинуло всього лише 150 осіб, проте очевидці трагедії заявляють, що рахунок жертв йшов на тисячі.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що російські окупанти знову порушили "режим повного припинення вогню". Загинув боєць ВСУ.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що у "Червону" карантинну зону можуть додати ще один регіон України.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що У ДСНС України попередили, від яких місць варто триматися якомога далі в таку погоду.