Влада вигадала нове покарання для злісних неплатників за комуналку.

Таким чином, з боржників в кращому випадку буде стягуватися пеня, а в гіршому їм будуть відключати комунальні послуги, виселяти з житла і складати звернення на стягнення нерухомості в якості сплати за борги. Про це пише "Оглядач".


Тобто якщо не вчасно сплатити суми в платежах за комуналку, буде нараховуватися пеня в розмірі, передбаченому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Також варто відзначити, що загальний розмір пені не може бути більше ніж 100% від загальної суми боргу.

Крім того, в деяких випадках пеня не нараховується. Зокрема, за наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлових субсидій та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці.


Зупинити надання комунальних послуг можуть при неоплаті або не повній оплаті і не в ті терміни, що були передбачені законом і договором. Винятком можуть бути тільки ті випадки, коли якість та/або кількість таких послуг не відповідають умовам договору. Разом з тим відключати електроустановки можуть лише при несплаті спожитої електроенергії.

Також можуть накласти арешт на майно та вилучити його для перекриття комунальних послуг. Але для початку постачальник комунальних послуг повинен звернутися до суду з відповідними позовом або заявою про видачу судового наказу про стягнення заборгованості таким способом.

Раніше "Hyser" писав про те, що в тариф на розподіл газу вже закладені кошти, як заощадити.

Також наш портал повідомляв, що глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв розповів, як українців захистять від сезонних стрибків цін на газ.

Нагадуємо, що стало відомо, за які послуги ЖКГ українці заборгували найсильніше.