Стало відомо, як зміняться тарифи на газ з квітня

У січні 2021 року в уряді встановили єдину ціну на блакитне паливо для всіх українців. Новий тариф 6,99 гривні за кубометр почав діяти з 1 лютого, але вже з 1 квітня припиняє свою дію. З наступного місяця, постачальники почнуть встановлювати річні тарифи на газ, які цілком можуть виявитися вище ринкових. До чого готуватися українцям з квітня повідомляє портал "Курс України".

Березень стане останнім місяцем дії єдиного тарифу на газ 6,99 гривні за кубометр. Починаючи з квітня ціни на газ знову формуватиме ринок. Відзначається, що ця ситуація може зіграти на руку простим споживачам, проте в короткостроковій перспективі. За словами експерта ціни на блакитне паливо є сезонними, тому в період з квітня по серпень вони знижуються. Потім тарифи на газ знову поступово підіймаються, досягаючи максимуму в лютому-березні. Така тенденція спостерігається щороку. Тобто ціни на газ в наступному опалювальному сезоні можуть підскочити чи не в два рази (до 10-11 гривень за кубометр). Це не відбудеться тільки якщо уряд знову втрутиться в ринок і не встановить свою ціну.

Водночас існує ймовірність, що низьких тарифів українці цього року не побачать. Щоб уникнути можливого удару, який знову чекатиме Україну на початку наступної зими, в уряді прийняли рішення про впровадження всіма постачальниками газу річних тарифів. Новий механізм передбачає, що споживачі будуть протягом 12 місяців платити одну і ту ж ціну незважаючи на коливання на ринку. Відзначається, що до 25 квітня постачальники блакитного палива повинні визначити та запропонувати тариф своїм споживачам. Перехід на річний тариф має відбутися з 1 травня. При цьому споживачі за бажанням зможуть за бажанням повернутися до місячного тарифу. Повернуться знову на річний можливо, проте вельми проблематично: це можна буде зробити як мінімум через 12 місяців.

Раніше портал Hyser інформував, що експерт розповів якої якості газ отримують українці.

Також портал Hyser писав про те, що українцям розповіли, як вигідно заощадити на оплаті комунальних послуг.

Крім того портал Hyser інформував, що глава уряду Денис Шмигаль повідомив, коли українцям чекати фіксований тариф на газ.