Після перевірки пенсій, багато українців можуть опинитися без пенсійних виплат і на те є ряд причин.

Так, повідомляється, що однією з таких може бути помилка в прізвищі, пише "Обозреватель". Також українські пенсіонери можуть залишитися без пенсії, якщо довго не забирали свою виплату.

Про це йдеться в законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Призначену виплату, якщо її скасували помилково, можна повернути.

Так, пенсію можуть скасувати в разі, якщо є помилка в прізвищі, якщо виплати отримали за фальшивими документами, якщо якийсь час жили за кордоном, якщо не отримували виплату 6 місяців, якщо ви переселенець і змінили місце проживання.

"Пенсія припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згоду на обов'язковість якого надано Верховною Радою України", – йдеться в законі.

Пенсия. Фото: Hyser
Пенсия. Фото: Hyser
Пенсия. Фото: Hyser

В Міністерства соціальної політики заявили, що перевірка здійснюється не їх органом, але Мінфін після надсилає свої рекомендації.

"У разі наявності помилки або невідповідності в базах даних ніхто скасовувати виплату не буде. Після верифікації проходить другий етап перевірки. Якщо знайшли якусь підозру або невідповідність, цю інформацію перевіряють, зіставляють і вже тільки після цього ухвалюють рішення", - кажуть у прес-службі Міністерства соціальної політики.

Нагадаємо, що вже в поточному році український уряд планує впровадити накопичувальну пенсійну систему. Таким чином працюючі українці будуть відкладати частину своєї зарплати на особистий рахунок. Правда, згідно з підрахунками розмір другої виплати в кращому випадку буде на 3% вище, ніж відкладена сума. Про це заявила міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Раніше Hyser писав про те, що в Україні пенсійні виплати можуть зрости з 3500 до 7000 гривень, якщо ввести накопичувальну пенсійну систему.

Також Hyser повідомляв, що фахівці розповіли, хто може вийти на пенсію раніше за інших.

Нагадавши, хто має право на пільгову пенсію в 2021 році.