Міністр соціальної політики розповіла, кому в Україні не видають субсидії

Для українців, які перебувають у скрутному фінансовому становищі та не можуть вчасно і повною мірою вносити оплату за комунальні послуги, передбачена допомога від держави. Однак отримати її можуть не всі громадяни. Голова Мінсоцполітики Марина Лазебна розповіла в інтерв'ю виданню "Факти", кому точно відмовлять у субсидії.

За словами міністра на субсидію можуть не розраховувати громадяни, які здають в оренду майно, але при цьому не задекламували одержуваний дохід, особи, які вчинили одноразову покупку на суму 50 тисяч гривень. Також на допомогу від держави не варто сподіватися людям, які незадовго до звернення за субсидією придбали житлоплощу або земельну ділянку вартістю понад 50 тисяч гривень. Власники транспортних засобів, з дня випуску яких пройшло менш ніж п'ять років і боржники зі сплати комунальних послуг, які заборгували понад 340 гривень також не отримають допомогу.

Марина Лазебна зазначила, що допомога не надається, якщо у складі домогосподарства числяться повнолітні, які не платили мінімальний ЄСВ більше 3 місяців в межах періоду за який розраховуються доходи для призначення субсидій і при цьому за кордоном без офіційного працевлаштування. Це правило не поширюється, на осіб, які перебувають у службовому відрядженні, проходять лікування, навчання або доглядають за дитиною до 3-х років.
Отримання субсидії неможливо, якщо опалювальна площа житлового приміщення перевищує 130 квадратних метрів (для квартир) і 230 квадратів (для будинків). Також відмовити в допомозі можуть якщо хтось із членів домогосподарства більше трьох місяців не платить аліменти.
Глава Мінсоцполітики зазначила, що існують різні ситуації, коли громадяни дійсно потребують допомоги, однак є перешкоди за деякими формальними критеріями. У таких випадках рішення про надання субсидії може виносити комісія.