Українцям нагадали нормативи для призначення субсидій

Громадяни України, які відчувають фінансові труднощі і не мають можливості повною мірою оплачувати комунальні платежі можуть розраховувати на допомогу від держави. Однак в ряді випадків в допомозі можуть відмовити. Так, у пресслужбі Мінсоцполітики нагадали єдині нормативи для призначення субсидій.
У міністерстві зазначили, що субсидія призначається виходячи з єдиних для всієї України соціальних норм житла та нормативів споживання житлово-комунальних послуг. Норма площі житла для отримання допомоги від держави становить 13,65 квадратних метрів на людину, а на сім'ю - 35,22 квадратних метрів. Зазначається, що винятком можуть стати непрацездатні громадяни, які проживають самі в житлі, площа якого перевищує норму (але не більше 30%). Допомога таким категоріям осіб призначається за рішенням Комісії.
Для отримання субсидії також потрібно дотримуватися норми споживання газу. Так, на опалення повинно використовуватися не більше 4 кубометрів блакитного палива на 1 квадратний метр житла (цей коефіцієнт може змінюватися під час опалювального сезону). На газову плиту норма становить 3,3 кубометра на 1 людину, у разі відсутності гарячої води - 5,4 кубометра на людину.
Норма холодного водопостачання становить 2 кубометри на 1 людину або 3,6 кубометра в разі відсутності централізованого постачання гарячої води. Гаряче водопостачання - 1,6 кубометра на людину, а водовідведення - 3,6 кубометра на людину.
Норма споживання електроенергії: на опалення 30 кВт/год на 1 квадратний метр житла. У будинках, які обладнані стаціонарними електроплитами, при наявності централізованого постачання холодної та гарячої води: 70 кВт/год на місяць на сім'ю з людини і додатково 30 кВт/год на місяць на кожного іншого члена сім'ї, але не більше 190 кВт/год на місяць. У будинках, які не обладнані стаціонарними електроплитами і мають тільки холодне водопостачання - 100 кВт/год на сім'ю з однієї людини і додатково 30 кВт/год на місяць на кожного іншого члена сім'ї (не більше 220 кВт/год на місяць). У будинках, де встановлені електроплити і присутнє централізоване гаряче водопостачання - 110 кВт/год і доповнювач 30 кВт/год на кожного іншого члена сім'ї (не більше 230 кВт/год на місяць).
Норма на опалення становить 0,0383 Гкал на один квадратний метр житла, однак коефіцієнт може змінюватися в опалювальний сезон.