Громадяни України не дочекаються встановлення газових лічильників за рахунок компаній постачальників або держави в найближчі роки

Українці, у яких не встановлені індивідуальні газові лічильники, будуть переплачувати за газ як мінімум ще два роки, до 1 січня 2023. Саме на такий термін перенесли остаточну дату, до якої необхідно встановити засоби контролю за спожитим газом. Постанова, що регулює цей часовий проміжок, опублікована на офіційній сторінці ВРУ.

Відзначимо, що на цей час, близько 2 мільйонів домоволодінь в нашій країні не мають систем індивідуального обліку спожитого газу, і в них проживає близько 5,5 мільйона українців. Закон, що передбачає установку газових лічильників для всього населення України до 2018 року, був прийнятий ще у 2012 році, проте також був відстрочений.

Тарифи на газ. Фото: скріншот YouTube-відео.
Тарифи на газ. Фото: скріншот YouTube-відео.

В середньому, кожному домоволодінню, для приготування їжі, необхідно в місяць близько 3-4 кубометрів газу, але в тому випадку, якщо лічильник не встановлений, то за нормами, затвердженими постачальником "блакитного палива", вважається, що в побуті споживається близько 6 кубометрів, що майже у два рази вище, ніж реальні обсяги. Передбачається, що такі завищені ліміти беруться для того, щоб різницю коштів(тобто переплату) направити на закупівлю систем обліку, і встановлювати лічильники безплатно. Проте це - сумнівне твердження, через те, що за весь проміжок часу завищення вартості, можна було вже давно забезпечити всіх побутових споживачів індивідуальними лічильниками газу.

Зараз, для того, щоб самостійно придбати та встановити газовий лічильник, споживачеві необхідно викласти з власної кишені близько 6 000 гривень. Однак, в прийнятому народними депутатами законі, передбачена компенсація на зовсім іншу суму, тому, що на думку НКРЕКП, ціна на покупку й установку системи індивідуального обліку не може перевищувати 2 500 гривень.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, у скільки зараз українцям обійдеться приготування 20 млинчиків. Порівняння цін 2012 і 2021 років.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що у " Нафтогазі "розповіли, коли оприлюднять нові тарифи на"блакитне паливо".

А до цього "Hyser" розповідав про те, що з 1 квітня 2021 року в Україні знову зміняться тарифи на електроенергію.