Кабінет Міністрів України розробив законопроєкт, згідно з яким в країні з'явиться новий вид трудових відносин - "нестандартний". Завдяки новому закону, українці-фрілансери зможуть укладати договори на роботу без фіксованого робочого часу. І, природно, потрібно буде платити податки.

Як відзначають експерти, проблеми у фрілансерів виникають тому, що відносини з замовником дуже часто не оформлені взагалі або недоофрмлені.

Фрілансер не може розраховувати на оплачувану лікарняну, відпустку, не має трудового стажу. Також складно захистити свої права в рамках закону через невідповідну форму трудових відносин.

А згідно з новим законопроєкт про регулювання нестандартних форм трудових взаємовідносин, може бути введена нова форма трудового договору - договір з нефіксованим робочим часом. Про це повідомив портал Obozrevatel.

Що це дасть фрілансерам і тим, хто їх наймає:

- сторони самі зможуть визначати обсяг роботи, режим і час її виконання (але відпрацювати співробітник повинен не менше 32 годин на місяць);

- оплата праці передбачається за той час, коли фрілансер робить роботу. За цей же обсяг роботи в годинах платитимуть податок;

- фрілансерам буде нараховуватися страховий стаж, у разі необхідності людина отримує лікарняний лист та інші соціальні гарантії, які має офіційно оформлений співробітник.

Як заявив операційний директор сервісу віддаленої роботи і фрілансу Freelancehunt Валентин Зюзін, такий закон повинен виправити проблему відсутності офіційного працевлаштування і приховування реальних трудових відносин.

Але регулювання ринку несе додаткове податкове навантаження і на неї будуть згодні далеко не всі, навіть під страхом втратити гонорар. Так що попри всю привабливість ідеї, частина учасників ринку все-таки буде уникати таких взаємин, щоб економити на податках, кажуть експерти.

Раніше "Нyser" писав про те, що у Кабміні придумали, як змусити українців платити податки.

Також наш портал повідомляв, українців попередили про нові податки на авто.

Нагадуємо, влада хоче зобов'язати українців платити нові податки за додатковий дохід.