В Україні знову зміняться вимоги до громадян, які досягли похилого віку

Про те, що з 2028 року на заслужений відпочинок можна буде йти в будь-якому віці, але тільки при наявності офіційного трудового стажу в 40 років, стверджує ЗУ"Про загальнообов'язковий державний пенсійний стаж".

Зокрема, в законі чітко зазначено, що з січня 2028 року, при наявності у громадянина не менше 40 років страхового стажу, державні виплати за віком будуть призначатися без додаткових запитів до прожитих років пенсіонера. У того ж, фінальний етап збільшення вимог до трудового стажу планується у 2027 році, а на цей момент, для того, щоб вийти на пенсію в 60 років, громадянин повинен мати не менше 28 років підтвердженого стажу.

Після завершення всіх стадій цієї реформи, до 2028 року вимоги до стажу досягнуть позначки в 35 років. Зараз в Україні ті, хто не має мінімально необхідного стажу йдуть на спокій в 63(від 18 до 28 років стажу) або 65 років(від 15 до 18 років стажу), в залежності від того, скільки пропрацювали офіційно. Решта ж можу піти на пенсію після досягнення віку в 60 років.

Трудовой стаж. Скриншот YouTube-видео.
Трудовий стаж. Скріншот YouTube-відео.
Вимоги до трудового стажу зростають. Скріншот з відео на Youtube.

Нагадаємо, що з квітня цього року, вимоги до страхового стажу жінок також будуть збільшені, з 59,5 років до 60. Передбачається, що це буде останній етап, на якому ще можливі зміни пенсійного віку для жінок. Однак, цілком можливо, що МВФ може знову внести пропозиції про чергову пенсійну реформу або будь-які подібні претензії. Такі правки, як вважають міжнародні партнери, просто необхідні, якщо Україна все ще бажає швидше інтегруватися в Європейський Союз.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, з яким офіційним страховим стажем можна буде вийти на заслужений відпочинок у 2022 році.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, хто з українських пенсіонерів зможе розраховувати вийти на спокій раніше.

А до цього "Hyser" розповідав про те, яка кількість грошей вже спрямована Пенсійним фондом України на фінансування пенсій у березні цього року.