При переказі грошових засобів українців будуть посилено ідентифікувати.

Повідомляється, що народні обранці прийняли за основу відповідний законопроект № 4364, яким пропонується чіткий розподіл прав і обов'язків користувачів і постачальників платіжних послуг, пише "ubr".

Вразі якщо закон приймуть, то електронна взаємодія банків і небанківських фінустанов з українцями буде здійснюватися тільки після аутентифікації користувачів-фізосіб.

Пояснювальна записка до документа говорить про те, що нардепи тим самим хочуть передбачити концепцію відкритого банкінгу в країні, інтегруючи український платіжний ринок з європейським. У Нацбанку відзначили похвальне рішення депутатів і відзначили, що це сприятиме появі нових можливостей для ринку.

Закон, яким регулюватимуть платежі вже сьогодні, був прийнятий в 2001 році. Значні зміни в нього були внесені ще в 2012 році. Всі вони мають на увазі посилення відповідальності за незаконні дії з платіжними інструментами, а також мінімізацію кібершахрайства.

Після прийняття закону в Україні з'являться дев'ять платіжних послуг, з яких сім є фінансовими платіжними, а дві – нефінансовими. Крім того, небанківські фінустанови зможуть здійснювати платіжні операції без обов'язкової участі в платіжних системах.

Також будуть встановлені вимоги до авторизації постачальників платіжних послуг та впроваджено можливості створення та діяльності малих платіжних установ зі спрощеними до них вимогами. Надавачі платіжних послуг набуватимуть статусу фінустанов одночасно з правом на надання платіжних послуг.

Емітувати картки та випускати електронні гроші зможуть не тільки банки, а й інші надавачі платіжних послуг, які отримали ліцензію.

Радник голови правління Кредитвест банку Василь Невмержицький запевняє, що більша частина клієнтів банку на собі не відчують зміни в законі, оскільки зміни необхідні, щоб захистити гроші клієнта від шахраїв.

Що стосується великих фінустанов, то вони і в даний час роблять все, щоб захистити свої заощадження. Зміни не стосуються відстеження операцій. Нові вимоги висунуть організаціям, що надають платіжні послуги, а це не тільки банки, а й ліцензовані фінкомпанії, де проводити додаткові перевірки будуть в ряді випадків.

Раніше Hyser писав чому не можна повертати помилково переведені з картки на картку кошти.

Також Hyser повідомляв, що шахраї використовують банківські термінали для обману довірливих громадян.

Нагадаємо, що популярний український банк може блокувати рахунки клієнтів навіть через малозначну помилку.