Електроенергія може сильно подорожчати

Новий 2021 рік для українців приніс "радісну новину" - підвищилися тарифи на комунальні послуги. Якщо населенню вдалося домогтися зниження тарифу на газ шляхом масових протестів, то тариф на електроенергію виріс до 1,68 грн за кіловат, пише Today.

Вся річ у тому, що до 31 березня діє ПСО - спеціальні зобов'язання, які покладені на постачальників електроенергії перед користувачами.

Тому, не виключено, що вже з 1 квітня тариф для населення за електроенергію може зрости в кілька разів.

Виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пензін прогнозує, що енергетики з того моменту можуть необґрунтовано підвищувати тарифи.

До кінця поточного місяця ще діє тариф 1,68 гривні, хоча ще недавно за пільговим тарифом за 100 перших кіловатів українці платили 0,90 грн і багато хто економив, щоб вписатися в цю суму. Хто ж споживав більше електроенергії, за наступні 100 кіловатів вже платили 1,68 гривні.

З нового року ціна стала однією - 1,68 гривні, оскільки "пільговий" тариф був скасований. Тепер же і зовсім доведеться готувати гаманці, адже експерт не виключив, що нові ціни будуть в кілька разів вище - понад 3 гривень за кіловат.

У Кабміні про підвищення тарифу на електрику для населення вже говорили, от тільки поки неясно, чи залишить уряд "пільговий" тариф. Якщо ж чиновники подумають про народ, то якою тоді буде норма.

До слова, компанія "Енергоатом" пропонує тариф, який в 11 разів нижче чинного для населення.

Виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Вітренко якось заїкнувся про те, що можна було б почати продавати населенню електроенергію, отриману компанією "Енергоатом". Однак, більше він до цього питання не повертався.

Раніше портал Hyser повідомляв, що експерти поділилися порадами, які допоможуть істотно знизити суми в платіжках за комунальні послуги шляхом економії.

Також ми писали, що з 1 квітня всі постачальники газу будуть зобов'язані надавати своїм клієнтам річні тарифи.

Нагадуємо, що українцям обіцяють, що незабаром вони, як і раніше, стануть отримувати одну платіжку за газ. Чи скасують тариф за розподіл?