Банки почнуть співпрацювати з виконавчою службою

В українському уряді почали більш активно боротися з боржниками в банках. У зв'язку з цим державні виконавці тепер мають доступ до інформації про банківські рахунки боржників і кількості коштів, які на них знаходяться. Про це на сторінці Мін'юсту у Facebook заявив заступник голови Міністерства юстиції Андрій Гайченко.

Повідомляється, що 16 лютого поточного року в силу вступила постанова, видана управлінням Національного банку України, яка вносить зміни до правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці.

Тепер банки на вимогу державних виконавців зобов'язані будуть надавати дані щодо номерів банківських рахунків і того, чи є на них кошти і в яких кількостях.

Представник Міністерства юстиції зазначив, що завдяки цим зміни робота державних виконавців стане протікати на порядок швидше і ефективніше, крім того, постанова Нацбанку дозволить надалі поставити даний процес на автоматизацію.

У зв'язку з цим у Мін'юсті розробляють зміни до нормативно-правових актів, після прийняття яких процес отримання даних про номери рахунків та кількість коштів на них можна буде автоматизувати.

Нагадаємо, що в листопаді минулого року в Національному банку зверталися до Верховної Ради з проханням не створювати єдиний реєстр рахунків фізичних і юридичних осіб, а також індивідуальних банківських сейфів, оскільки це розкриває банківську таємницю. На думку представників НБУ, таке рішення уряду знищує інститут банківської таємниці, що може вилитися в погіршення стану захисту особистої інформації і знизить довіру до банківської системи.

До цього інформаційний портал "Hyser" повідомляв, що "Ощадбанк" знову потрапив у скандал: одна з клієнток скаржиться на те, що їй відмовили в закритті непотрібної їй банківської карти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що найбільші українські банки, такі як" Ощадбанк"," ПриватБанк "і" Monobank " змінять правила своєї роботи відповідно до вимог Національного банку України.

Також "Hyser" писав, що у Національному банку України розповіли українцям, які вітчизняні банки в 2020 році, в умовах коронавірусної кризи, показали себе найбільш стійкими.