Як проводиться перерахунок пенсій в Україні

У березні співробітники Пенсійного фонду проведуть перерахунок пенсій. За даними відомства, очікується підвищення виплат на 11%. З'явилася формула, за якою проводиться перерахунок виплат, писати Апостроф.

На перерахунок крім тих осіб, що досягли пенсійного віку, також можуть розраховувати й працевлаштовані пенсіонери, а також особи, що переходять з одного виду пенсії на інший.

Щоб був проведений перерахунок виплат, потрібно подати документи, що підтверджують стаж і заробітну плату. Її розмір враховується при призначенні пенсії.

Згідно із законодавством, перерахунок виплат особам, які досягли пенсійного віку проводиться тільки в тому випадку, якщо у нього є 24 місяці страхового стажу.

Всього є дві формули для перерахунку пенсії, громадянин може сам вибрати один з них.

У першому випадку враховується стаж і заробітна плата. Береться до уваги показник середньої заробітної плати по країні, його використовують при нарахуванні виплати.

Перерахунок виплат працевлаштованим пенсіонерам проводять по наступній формулі:

В такому випадку не враховується середня зарплата, коефіцієнт зарплати теж не збільшують. Фактично, на розмір виплати впливає тільки збільшений коефіцієнт стажу.

У другому випадку орієнтуються на стаж, але впливає і зарплата, яку отримувала людина. Коефіцієнт пенсійного стажу округляється до п'яти знаків після коми.

Якщо українець досяг пенсійного віку або ж отримує допомогу по інвалідності, але продовжує працювати, тоді в березні йому не проведуть індексацію. Такої категорії пенсіонерів у квітні буде проведено автоматичний перерахунок виплат.

Крім того, розшириться і вікова категорія, яка буде отримувати доплату - держава до пенсії буде додатково давати до 400 гривень пенсіонерам у віці 75-80 років.

Якщо у такої категорії громадян напрацьовано 20-25 років стажу, тоді розмір їх виплат буде не менше 2500 гривень.

Особам старше 80 років будуть доплачувати по 600 гривень, розмір їх виплат повинен бути не нижче 2600 гривень.

Раніше портал Hyser повідомляв, що Марина Лазебна розповіла, який розмір пенсії буде в українця із заробітною платою в 10 тисяч гривень.

Також ми писали, що хто з пенсіонерів після індексації отримає понад 1000 гривень.

Нагадуємо, що вимоги до стажу будуть щорічно зростати, а пенсійний вік для жінок і чоловіків буде однаковим - 60 років.