Згідно з 42 статтею Закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в Україні з 2004 року щорічно індексуються пенсійні виплати.

У першій частині йдеться про те, що індексація необхідна, коли в країні відчутно ростуть ціни, пише "Мінсоцполітики". У другому розділі пишеться, як і коли осучаснювати пенсії.

У Законі також прописана дата, коли необхідно проводити індексацію пенсійних виплат - це 1 березня.

"Осучаснювати пенсії важливо наприклад для того, щоб не було значного розриву між пенсіями людей однієї професії з однаковим стажем, які пішли на заслужений відпочинок у різні роки, маючи різну величину зарплати", - говорить міністр соціальної політики Марина Лазебна.

Після приходу нового уряду в 2020 році, а прийшло воно після 1 березня, конкретну дату індексації із Закону прибрали. У зв'язку з обмеженим бюджетом Пенсійного фонду планувалося провести її в грудні.

Однак головним завданням, яке поставила для себе Лазебна, стало якнайшвидше проведення індексації пенсій, щоб надати підтримку пенсіонерам під час коронавірусної інфекції.

"Тому ми розробили план підвищення пенсій: у квітні підвищили пенсії людям вікової категорії 80+, встановили їм щомісячні доплати до пенсії у розмірі 500 гривень. У травні провели індексацію пенсій на 11% і підвищення отримали 8,4 мільйона пенсіонерів. Забезпечили виплату по тисячі гривень пенсіонерам за програмою Президента щодо підтримки на час пандемії", - говорить міністр соцполітики.

Вона впевнена, що дату проведення індексації пенсій необхідно зафіксувати, щоб підвищення було автоматичним, а не "в ручному режимі".

"Саме тому нині пропонуємо закріпити в законі дату щорічної індексації пенсій — 1 березня, щоб у подальшому уникнути будь-яких політичних маніпулювань у цьому питанні. Також пропонуємо здійснювати щорічну індексацію пенсій всім категоріям пенсіонерів. Тобто і науковцям, і військовослужбовцям, і державним службовцям й іншим категоріям — на загальних умовах", - каже Лазебна.

Раніше Hyser писав про те, що українських пенсіонерів " вирівняли».

Також Hyser повідомляв, що українцям розкрили нюанси рішення Пенсійного фонду на 2021 рік.

Нагадаємо, що стало відомо про узгодження фінансування пенсій: про яку суму йдеться.