Стало відомо, як зміняться з 1 березня виплати пенсіонерам

Вже в наступному місяці ряду пенсіонерів повинні перерахувати розмір їх виплат в рамках планової індексації. Деталь передає пресслужба Міністерства соціальної політики.

З 1 січня поточного року підвищення виплат торкнулося осіб, які вийшли на заслужений відпочинок по досягненню віку і накопичили за трудову діяльність необхідний страховий стаж.

До цієї категорії увійшли особи, які досягли 65 років і старше. Вимоги до трудового стажу до жінок - 30 років, а чоловікам - 35. У таких категорій пенсіонерів виплати зросли на 300 грн і мають становити до 2400 грн.

Перегляд виплат пов'язаний з підвищенням мінімальної заробітної плати, яку ще раз переглянуть вже в кінці 2021 року. Відповідно, тоді знову у таких громадян зростуть виплати.

Масштабна індексація виплат на 11% почнеться з 1 березня і повинна торкнутися більшої частини від усієї кількості пенсіонерів. Якщо за офіційними даними таких громадян зараз проживає понад 11 млн, тоді у не менше 6 млн повинен зрости розмір виплат.

Також Міністр соціальної політики України Марина Лазебна розповіла про п'ять етапів підвищення виплат.

Зокрема, працюючим пенсіонерам у квітні автоматично підвищать розмір виплат, з урахуванням розміру заробітної плати та страхового стажу.

Крім того, у 2021 році на 500 грн більше отримуватимуть особи, старші 80 років. Але тільки, якщо у них розмір пенсії не дотягує до розміру середньої заробітної плати по країні.

До слова, 17 лютого був прийнятий урядом бюджет Пенсійного фонду, в якому закладені кошти на проведення всіх підвищень, доплат і надбавок. Очікується, що доходи відомства складуть 495,5 млрд грн.

Раніше портал Hyser повідомляв, що жителям ОРДЛО потрібно буде за іншими правилами підтверджувати трудовий стаж, що потрібно знати.

Також ми повідомляли, що у Пенсійному фонді розповіли, як працюватиме "електронна трудова книжка". З її допомогою автоматично призначатимуться пенсії.

Нагадуємо, що Марина Лазебна закликала ввести накопичувальну пенсійну систему, інакше виплати ряду громадян доведеться скоротити в 1,5 раза. Міністр пояснила причину такої ситуації.