Комунальні платіжки за лютий сильно "вдарять" по кишенях українців. Через подорожчання електроенергії, перерахунку абонплати та сильні морози тарифи значно зростуть.

Як пише видання Obozrevatel, через морози у січні громадяни використали приблизно на 10% більше Гкал тепла, ніж в грудні. Тому не дивно, що в платіжках суми будуть більшими.

Та варто зазначити, громадян врятувало те, що до кінця опалювального сезону (квітня) тарифи за газ підвищувати не будуть. Вони становитимуть не більше ніж 6,99 гривень за куб.

Зі слів координаторки житлово-комунальних і енергетичних програм громадянської мережі "Опора" Тетяни Бойко, рішення знизити ціни на газ заднім числом не відповідає ринковим механізмам і подібна практика є досить небезпечною. Як відзначила Бойко, зниження тарифів це суто політичний крок.

Також Тетяна Бойко зазначила, що не розуміє гравців ринку, які погодилися на такі домовленості, оскільки це добровільна робота собі в збиток.

Також варто зазначити, хоча максимальний розмір абонплати вирішили обмежити, навіть після такого обмеження у порівнянні з груднем 2020-го її розмір все одно збільшився.

Окрім цього значно подорожчала електроенергія. Усім, хто використовує від 100 кВт год, доведеться заплатити на 78 грн більше. Саме на цю суму збільшили вартість колись пільгових перших 100 кВт год.

Також скасували пільгу на опалення (за 3000 кВт год можна було платити 90 копійок). На цей час ті, хто опалює свої будинки струмом, повинні будуть платити за повною ціною – 1,68 грн за кВт год. Це призведе до того, що їхні витрати на комуналку можуть зрости на 2-4 тисячі гривень.

Що ще не менш важливо, в уряді підтвердили, це тільки перший крок підвищення ціни на електроенергію і далі вона буде зростати ще більше. Точна сума поки невідома, але заощадити вже не вийде.

Раніше "Нyser" писав про те, що українцям розповіли, що буде з ціною за газ у 2021 році.

Також наш портал повідомляв, у Кабміні детально розповіли, як отримати компенсацію за дорогу електроенергію.

Нагадуємо, тарифи на комунальні послуги перераховуватимуть за іншою методикою.