В уряді готуються розглядати оновлену програму медичних гарантій на цей рік.

Така інформація з’явилася на офіційній сторінці Національної служби здоров’я Україні в соціальній мережі. Відзначається, що в деяких ситуаціях вартість медичних послуг може стати більша десь в 1,5 та навіть в два рази.

Представники НСЗУ пояснили, что пріоритет – це робота медиків в складних неонатальних випадках. Саме такі медичні послуги будуть дорожче за інші. Наприклад, якщо медики будуть доглядати дитину з вагою менше 1500 грамів, то це буде коштувати приблизно в 135 тисяч гривен. Примітно, що зараз ціна значно нижча: в середньому від 20 до 98 тисяч гривен.

Пологи теж стануть дорожче: якщо зараз в середньому така послуга коштує 8 тисяч гривень, то планують підняти вартість до 10 тисяч гривень (тобто на 2 тисячі гривень). Хоча експерти підкреслили, що це лице приблизна цифра, так як суми розраховуються індивідуально, залежно від багатьох факторів: наприклад, якщо одна пацієнта сплатить за пологи приблизно 10 тисяч гривень, то інша може й всі сто.

Що стосується стоматології, то є випадки, в яких громадянин моє право отримати послуги безкоштовно. Однак це стосується лише окремих випадків. Наприклад, якщо мова йде про пульпіт, перелом зуба, невралгію трійчастого нерва, хімічний опік слизової рота, слинно-кам’яну хворобу, карбункул або фурункул, травми м’яких тканин щелепно-лицевої ділянки. В той самий час встановлювати пацієнту брекети чи протези в список безкоштовних послуг в стоматолога не входить.

Лікування мозкового інсульту, якщо є мова про ендоваскулярне втручання, буде коштувати приблизно 99 тисяч гривень. Якщо йдеться мова про тромболітичну терапію, то таке навчання складатиме десь 42 тисячі гривень. В разі лікування інфаркту міокарда пацієнт може витратити приблизно 32 тисячі гривень. При цьому ще треба враховувати, що на вартість може вплинути і інші фактори.

Нагадаємо, раніше портал Hyser писав про те, що вже скоро в Україні почнеться вакцинація від коронавіруса. Тепер в Міністерстві охорони здоров’я пояснили, кому не стануть робити щеплення через можливу небезпеку.

Також повідомлялося, що лікарі розповіли про важливу річ, про яку люди часто можуть забувати. Варто відзначити, що таку тему можна було б обговорити з підлітками.

Крім того, в уряді підкреслювали, що карантин на тлі спалаху коронавіруса буде продовжуватися ще як мінімум до кінця квітня, а після цього – обмеження навряд чи будуть повністю відміняти. Представники уряду пояснили, до яких правил карантину варто готуватися українцям.