Чим продукція радянського автопрому краще, ніж аналогічний автомобіль від американців

Про значні, і не дуже, переваги "Таврії" перед "Фієстою", розповів інформаційний портал "КОЛЕСА.ру".

До другої половини 80-х років минулого століття, коли "Запорізький автомобільний завод" випустив першу "Таврію", продукцію ЗАЗ асоціювали тільки з "мікролітражками" сумнівної якості. Однак, після появи на ринку перших ЗАЗ-1102, думка про автопродукцію із Запоріжжя трохи змінилася. Українські конструктори відмовилися від непрактичного корпусу формату "twodoors", логічно вирішивши, що кузов "хетчбек" зручніше.

Також новинка від" ЗАЗ "отримала підвіску типу "McPherson", 5-ступінчасту коробку передач замість 4-ступінчастої та двигун, що використовує водяну систему охолодження, не як у "Запорожця", у якого була повітряна. Втім, на момент сходу з конвеєра, такі рішення в "Таврії" вже не були новинкою, через те, що аналогічний "Форд" випускався вже мінімум десяток років. Основною причиною затримки виробництва радянського автомобіля був брак коштів, необхідних для початку серійного випуску.

"Форд Фієста". Фото: kolesa.ru
"Форд Фієста". Фото: kolesa.ru

І "Таврія", і "Фієста", є авто одного класу, але у ЗАЗ-1102 все ж дизайн 3-дверного кузова дещо гірше. У обох автомобілів аналогічна бюджетна начинка, з відсутністю опцій, які є у марок класом вище. Обсяг багажного відділення практично ідентичний: 250 у "Таврії", і 230 літрів у" Фієсти", проте вітчизняні інженери збільшили відсік, використавши колесо бездискового типу, що дозволило збільшити місткість багажника, через те, що зменшило розміри"запаски" та перемістили її під капот.

ЗАЗ-1102 "Таврія". Фото: kolesa.ru
ЗАЗ-1102 "Таврія". Фото: kolesa.ru

Не особливо відрізнялися і двигуни конкурентів. За час виробництва їх обсяг варіювався від 0,9 до 1,3 літра, але "Таврія" витрачала на 200 мілілітрів палива на кілометр менше, ніж її конкурент. До того ж у "Фієсти" була відсутня п'ята передача, що не додавало їй економічності. Підвіски обох авто були однієї конструкції, але у "Таврії", як відзначали свого часу експерти, вона була більш щільною і пружною, так що авто комфортніше переносила "високі" швидкості. Якби старт виробництва "Фієсти" і "Таврії" почався одночасно, а не з різницею в 10 років, "Форд", безумовно, отримав би для себе серйозного конкурента, але в 1987 році, ЗАЗ-1102 вже застарів морально і фізично.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, що у ЗСУ спишуть з балансу ще радянські "УАЗи".

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що у Європі назвали самий "бюджетний" автомобіль цього року.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що "ЗАЗ "буде випускати лімітований варіант"Renault Arkana".