З'явилися кадри, як створювався в СРСР перший "Запорожець"

У 50-ті роки в колишній СРСР задумалися про масове виробництво радянських автомобілів. Мета керівництва була досить амбітною-забезпечити кожного жителя особистим транспортним засобом, щоб показати США свою міць. З'явилися рідкісні кадри в YouTube, як створювали автомобіль "Запорожець" за часів СРСР.

Микита Хрущов в 1957 році поставив перед автовиробниками чітке завдання. Воно полягало в тому, щоб вже в 1960 році був представлений автомобіль, який був би доступний будь-якому громадянину.

Також він повинен був мати хорошу прохідність, недорого коштувати, а в салоні повинно було бути достатньо місця для сім'ї з чотирьох осіб. Вся річ у тому, що ще в 1950-их роках в ряді європейських країнах вже були випущені подібні машини.

Наприклад, у Німеччині це був Volkswagen "Жук", в Італії Fiat 600, а марку Citroеn випустили у Франції. Всі ці марки автомобілів в країнах вироблялися в той час у великих обсягах. Зрозуміло, що СРСР у порівнянні з цими країнами сильно відставало.

Заводу МЗМА, який тоді випускав автомобілі марки "Москвич" дали нездійсненне завдання - всього лише за 3 роки створити абсолютно новий автомобіль, який би відповідав усім озвученим вимогам.

Оскільки у конструкторів тоді було мало досвіду в створенні автомобілів, їм доставили машини з-за кордону для вивчення.

При їх тестуванні виявилося, що закордонні марки не підходять для радянських доріг. У підсумку конструктори запозичили ідеї іноземних фахівців і через рік представили "Москвич 444", сильно схожий на Fiat 600.

Коли у заводу МЗМА не знайшлося потрібних потужностей, випуск автомобілів було вирішено проводити в Запоріжжі на заводі "Комунар". У той час він випускав комбайни, плуги і косарки.

Завод перейменували незабаром на ЗАЗ і згодом там стали випускати перші авто марки "Запорожець 965". Його ціна була дуже привабливою - 22 середні зарплати радянського громадянина. Це було цілком доступно, тому люди стали шикуватися в черги.

Дрібні недоліки згодом вдалося швидко усунути, а ось проблеми з двигуном мали всі водії. Взимку ж виявлялася інша проблема-газова піч, яка могла спалахнути в будь-яку хвилину.

Двері в таких автомобілях теж був ненадійні, вони могли під час руху раптово відкритися. Також водії критикували "Запорожець" за те, що він в морозну погоду при запуску видавав гучні звуки. Проте ці автомобілі для пересічних громадян були найдоступнішими.

Раніше портал Hyser повідомляв, що у мережі з'явилися знімки гібрида" Запорожця "і"Мазди".

Також портал писав, що автолюбителям показали, як виглядав "Запорожець" з кузовом Мінівен.

Нагадуємо, що ЗАЗ показав нові моделі.