Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко вважає ухвалене рішення знаковим, адже ліквідовано двозначність та захищено молодь від несправедливих дій під час мобілізації.

«Простими словами, особи з 18 до 25 років, які є обмежено придатними, можуть служити лише за власним бажанням. Також тепер військовозобов’язані, які до 4 травня стояли на обліку як такі, які за станом здоров’я визнані непридатними до служби у мирний час, обмежено придатними у воєнний час, — не підлягають мобілізації до досягнення 25-річчя», — пояснив перший заступник Комітету Верховної Ради з питань здоровʼя нації, очільник «Батьківщини» Києва Валерій Дубіль.

Юлія Тимошенко підкреслила, що навколо цієї проблеми об’єдналися усі фракції, адже закон підтриманий 311 голосами, й подякувала Голові Верховної Ради та усій президії парламенту за те, що вони добилися зустрічі з генералітетом та міністром оборони задля розв’язання цього питання.

«Об’єдналися усі фракції навколо цього законопроєкту, зробивши надважливий крок – ми захистили нашу молодь. Ми захистили можливість України бути сильною сьогодні та в майбутньому, тому що ми зберігаємо нашу молодь. Нам дуже прикро, що в цій сесійній залі був проголосований несправедливий, репресивний закон про мобілізацію. І в цей закон було практично втиснуто двозначну норму, яка давала можливість сумнівно мобілізовувати молодь від 18 до 25 років», – заявила лідерка «Батьківщини».

Вона уточнила, що Верховна Рада не ухвалювала норму про мобілізацію в воєнний час юнаків до 25 років, які вважаються непридатними для служби в мирний час, та обмежено придатних у воєнний час.

«Це фактично було сфабриковано. І зараз, після того, як включилися всі фракції, більшість депутатів, сьогодні був знаковий результат. Закон, що забороняє мобілізацію молоді 18-25, ухвалений 311 голосами. І ми очкуємо, що президент України найближчим часом його підпише. Слава Україні!» – підсумувала Юлія Тимошенко.