Про це повідомив заступник голови парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

До цього об’єднання ввійшли представники всіх фракцій та груп Верховної Ради 9-го скликання, які зацікавлені у розвитку міжпарламентського співробітництва з відповідним регіоном.

«Добре розуміємо, що це завдання непросте, адже протягом 30 років нашої Незалежності рівень співпраці України з державами регіону ЛАКБ бажав бути кращим. Сьогодні глобальні виклики, які породила агресія рф проти України, спонукають нас активно працювати з країнами в усіх куточках земної кулі, і кожна з них є дуже важливою для нас, адже йде мова про світову архітектуру безпеки. І в цьому контексті держави цього регіону, як і Глобального Півдня загалом, сьогодні є зовнішньополітичним пріоритетом України», – зазначив народний депутат.

Він також нагадав, що переважна більшість країн Латинської Америки та Карибського басейну однозначно висловлюють повагу до принципів територіальної цілісності та непорушності суверенних кордонів держав. А Формула миру, запропонована Президентом Володимиром Зеленським, якраз і побудована на міжнародному праві, Статуті та резолюціях Генасамблеї ООН, Женевській конвенції та повністю відповідає загальноприйнятим міжнародним нормам.

«Ми не маємо права знехтувати зусиллями Збройних сил України та повинні добитися справедливого миру. А це означає повернення реальної дії міжнародного права в Україні», – акцентував Арсеній Пушкаренко.

Політик вважає, що Глобальний саміт миру, який відбудеться у червні цього року, повинен дати старт імплементації української Формули миру. Тому, на його думку, залучення кожної нової держави робить нас сильнішими, гуртує навколо України більшість цивілізованого світу та наближає до справедливого миру.

«Хочу нагадати, що Україна пропонує через Формулу миру реальні механізми, які не тільки повернуть дію міжнародного права та забезпечать справедливість у завершенні нашої війни. Вони нададуть ефективні інструменти для реагування на глобальні виклики, які сьогодні породила російсько-українська війна. По своїй суті вони є універсальними дієвими механізмами для пошуку відповідей на безпекові виклики у будь-якому куточку світу», – заявив народний депутат.

Торік Президент України Володимир Зеленський здійснив перший за більш ніж 10 років візит до Латинської Америки. Днями Перший віцепремʼєр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко з делегацією також відвідали ряд держав цього континенту, йшла мова про активізацію торговельно-економічного співробітництва. На думку політика, міжпарламентський трек посилить й активізує двосторонні та багатостороннє співробітництво України з державами ЛАКБ.

«Впевнений, що питання радіаційної та продовольчої безпеки, повернення всіх полонених, територіальної цілісності та екологічних викликів у нас є абсолютно спільними з державами цього регіону», – наголосив Арсеній Пушкаренко.