Світ повинен зрозуміти, що неспровокована війна Росії проти України – це наслідки імперської політики Росії, які мають глибоке історичне коріння.

Як повідомляє Znaj.ua, про у прямому ефірі телемарафону «Єдині новини» зазначив заступник голови Комітету Верховної Ради України із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництву Арсеній Пушкаренко.

«У міжнародному праві найбільшим і найстрашнішим злочином вважається саме геноцид, бо це сплановані дії для винищення людей за національною, релігійною чи етнічною. Голодомор 1932-33-х — це лише один із епізодів довгого ланцюжка кремлівських злочинів проти України, адже росія прагне не просто захопити наші території, а знищити українців як націю. І дуже важливо, щоб парламенти інших держав визнали Голодомор геноцидом українського народу», - зазначив народний депутат.

Також політик зазначив, що на сьогоднішній день вже близько 30 парламентів, міжпарламентських асамблей визнали Голодомор геноцидом українського народу. Окремо він подякував Естонського Парламенту, який першим у світі, ще 1993 року, визнав Голодомор геноцидом українського народу. Крім того, парламентарій висловить подяку високопоставленим Спікерам Парламентів з Чехії, Бельгії, Ірландії, які взяли участь у засіданні Верховної Ради з нагоди 90-х роковин Голодомору, а також Спікеру Парламенту Фінляндії Юссі Фалламіно про прийнятий повідомив про нещодавно визнання Голодомору геноцидом українського народу.

Арсеній Пушкаренко нагадав, що за останні 2 роки завдяки особистим зусиллям Голови Верховної Ради Руслана Стефанчука та інших народних депутатів, які опікуються міжпарламентською співпрацею, вдалося отримати десятки рішень Парламентів світу щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу.

«Дуже символічно, що саме у річницю Голодомору у Києві відбувся вже Другий Міжнародний саміт із продовольчої безпеки Grain from Ukraine. До цієї ініціативи Президента Володимира Зеленського вже приєдналося близько 40 держав. І це дозволяє тримати питання про продовольчу безпеку у фокусі світової спільноти», — каже політик.

Народний депутат наголосив, що продовольча безпека є другим пунктом Формули миру Президента Зеленського і що протягом десятиліть багато країн, у тому числі й на рівні ООН, докладали чимало зусиль, щоб у ХХІ столітті не було такого явища, як масовий голод. Однак Росія, нехтуючи міжнародним правом, вирішила використати продовольчу безпеку для вирішення своїх питань, міждержавного шантажу та зменшення санкційного тиску.

Загалом парламентар високо оцінив роботу в рамках ініціативи Grain from Ukraine Офісу Президента України та особисто Андрія Єрмака, Міністерства закордонних справ України, назвавши її черговим успіхом на зовнішньополітичній арені.

«Якщо минулого року на реалізацію цієї ініціативи вдалося залучити 180 мільйонів доларів від країн світу, то цього разу лише за один день було акумульовано 100 мільйонів доларів на продовольство для тих, хто потребує країн. Це ще раз свідчить про те, що Україна прагне за всіх обставин залишатися однією з тих держав, які не тільки можуть і хочуть, а й забезпечують інші країни продовольством, тоді як росія знову хоче вморити людей голодом у різних куточках земної кулі», - Заявив парламентарій.

Також він спрогнозував, що за підсумками Міжнародного саміту з продовольчої безпеки буде зміцнено подальші перспективи «зернових коридорів» у Чорному морі. Зокрема, спільно з іншими державами буде забезпечена безпека суден, які доставлять продовольство. За що слід подякувати всім нашим партнерам, зокрема Туреччині, Румунії, Болгарії.

Окремо слід подякувати Великій Британії та Норвегії за «морську коаліцію» та посилення військових потужностей України в Чорному морі. Завдяки зусиллям Військово-морських сил ЗСУ та інших підрозділів Сил безпеки та оборони покладено край домінуванню Росії в Чорному морі.

«Конвенція ООН з морського права 1982 р. наголошує на право мирного проходу для судів усіх держав, у тому числі комерційних судів, адже це має вирішальне значення для глобальної продовольчої стабільності. Тобто Росія і тут нехтує міжнародним правом, зокрема, задля ослаблення режиму санкцій. Однак наші міжнародні партнери не йдуть на поступки, продовжуючи підтримувати Україну», – наголосив Арсеній Пушкаренко.