Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» наголосив заступник голови Комітету Верховної Ради України із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Дуже символічно, що рішення Єврокомісії було ухвалено через 10 років після початку протестів на Майдані, які проходили під прапорами об'єднаної Європи та з вимогою підписати договір про Асоціацію з ЄС. На жаль, свій європейський вибір Україна бореться за дорогу ціну — життя Героїв Небесної Сотні та наших Захисників та Захисниць, які вже 10 років щодня віддають своє життя, обстоюючи Незалежність України та наш цивілізаційний вибір», — зазначив народний депутат України.

Політик подякував Єврокомісії за оцінку зусиль України на шляху до Європейського Союзу. Також нагадав, що Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн наголосила на тому, що, незважаючи на повномасштабну війну, у нашій державі успішно реалізуються реформи на шляху до членства в ЄС.

Аналізуючи ситуацію напередодні засідання Ради Європи, Арсеній Пушкаренко наголосив, що під час нещодавньої зустрічі у Берліні міністрів закордонних справ Європейського Союзу за участю міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби тривала серйозна дискусія щодо трансформації Євросоюзу та його розширення.

"Для нас як для країни-кандидата, яка стоїть на порозі конкретних переговорів, важливо було почути, що лідери ЄС не будуть прив'язувати трансформацію самого Європейського Союзу до вступу до ЄС нових членів", - додав парламентар.

За оцінками Арсенія Пушкаренка, в ЄС існує консенсус щодо нового етапу розширення об'єднаної Європи, але слід враховувати можливе блокування вступу саме України до Європейського Союзу. Зокрема ускладнення можуть виникнути через позицію Угорщини.

«Хоча, наприклад, та Угорщина не блокує вступу Молдови до Євросоюзу. Зрозуміло, що таке упереджене ставлення сусідньої держави до України пов'язане виключно із заграванням із кремлем. І тут, звичайно, важлива єдність та принципова позиція інших держав-членів ЄС. Додає оптимізму, що лідери Європейського Союзу розуміють: наразі йдеться про загрозу архітектурі безпеки всього континенту. Війна в Україні – це загальний виклик європейській родині», – заявив він.

Сьогодні всі гілки української влади злагоджено працюють над тим, щоб якнайшвидше наближати Україну до членства ЄС. Після того як Урсула фон дер Ляєн озвучила історичне рішення щодо надання рекомендації щодо початку переговорів, Президент Володимир Зеленський дав відповідні доручення для активізації роботи над подальшими реформами.

Черговий проміжний звіт України про результати виконання наступних рекомендацій щодо вступу до Європейського Союзу відбудеться вже у березні 2024 року, наголосив парламентарій. І в цьому контексті він нагадав, що ще 29 липня минулого року після набуття Україною статусу кандидата у члени ЄС Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції». Цією Постановою євроінтеграційні законопроекти було визначено як пріоритетні, а у кожному Комітеті парламенту з'явилися підкомітети з питань європейської інтеграції. Уся законотворча робота Українського парламенту проходила та продовжуватиме відбуватися у контексті нормативно-правового забезпечення курсу європейської інтеграції.

Народний депутат також звернув увагу на те, що анонсовані 50 мільярдів євро на 4 роки допомоги для українського бюджету, про які йшлося цього літа в Лондоні на великій Конференції з відновлення України, також прив'язані безпосередньо до реформ у нашій державі. Кабінет Міністрів передав Європейській комісії попередній план програми Ukraine Facility. Для того, щоб отримувати кошти в рамках цієї програми, Україна проведе кілька реформ і здійснить низку проектів трансформацій.

«Зараз на шляху до ЄС є політичний консенсус та воля серед усіх гілок влади. Євроінтеграція – це наш цивілізаційний вибір, закріплений у Конституції. Вважаю, що той результат, який ми показали менш ніж за півтора роки, отримавши позитивний висновок Єврокомісії, демонструє нашу цілеспрямованість та наше бажання якнайшвидше стати повноправним членом Європейського Союзу», — наголосив Арсеній Пушкаренко.