Адже саме сьогодні Мінокружіння взяло курс на руйнування Держекоінспекції під егідою реформи, аби вбухати 160 мільйонів гривень на створення аналогічного органу.

Фактично відомство Руслана Стрільця хоче успішно «освоїти» кошти на зміну вивісок, на що вже неодноразово звертала увагу громадськість та народні депутати. Люди наголошували, що подібні методи неприпустимі під час повномасштабного вторгнення, коли Держекоінспекція є єдиним органом, який веде підрахунок збитків від навали окупантів довкіллю. А народний депутат Олена Криворучкіна навіть назвала ці спроби підіграванням росіянам .

Елена Криворучкина

Під час обговорення народний депутат Олег Бондаренко, голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування ВРУ, наголосив, що реформа системи екологічного контролю назріла вже давно – у Верховній Раді вже кілька років лежить законопроект 3091 «Про державний екологічний контроль», який ніяк не можуть ухвалити .

Але, за словами Олега Бондаренка, реформа має здійснюватись виключно законодавчо, а не рішеннями Кабінету міністрів чи підзаконними актами.

«Модель має бути закріплена не в підзаконних актах, не в рішеннях уряду – це має бути закріплена реформа у Законі. І саме це буде закріплено у законопроекті 3091, який ми, сподіваюся, об'єднавши зусилля, доопрацюємо до кінця. До того ж, ми не можемо відкладати це на «після війни». Ми маємо проводити цю діяльність зараз», – упевнений Олег Бондаренко.

На обговорення відреагувала президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок. Екологіня впевнена, що зараз потрібні рішучі дії, а не сидіти і чекати, доки проблема «розсмокчеться» сама собою.

Людмила Циганок, президент Професійної асоціації екологів України

«Невже реально частина нардепів, представники Мінсередовища та інші відповідальні думають, що провівши купу чергових обговорень на кшталт «ще вчора мали провести реформу екоконтролю (що завгодно можна сюди підставити)», «треба терміново щось робити» тощо. що воно якось розсмокчеться? Скільки можна штовхнути воду у ступі? Хто заважає? Чиє це завдання? Ніхто не сперечається про необхідність реформи! А хто ж реформу, її дорожні карти та фінансування має забезпечити? Схоже, чекаємо на «чарівника на блакитному гелікоптері….» Або інший сценарій - «кинути на обговорення нікудишній проект Розпорядження, щоб довкола було поімітувати»… Рішення давно очевидні, якби була реальна політична воля», – впевнена Людмила Циганок.