Найближчим часом військове керівництво окупантів може відновити масовані атаки та штурмові дії на Авдіївському напрямку.

Про це у своєму Телеграм-каналі розповів військовий оглядач Костянтин Машовець.

"На Донецькому напрямку, в районі м.Авдіївка, очевидно, командування противника проводить тактичне перегрупування сил і засобів у частинах та з'єднаннях, що діють за напрямами його "головних зусиль". Думаю, воно не триватиме довше доби, тому найближчим часом противник відновить масовані" атаки та штурмові дії за кількома напрямками та ділянками.

Як власне я і написав кілька діб тому, очевидно, доля Авдіївського району оборони вирішуватиметься на його північному фасі.

Там, ймовірно, 114-а окрема мотострілецька бригада (омсбр) противника, зі складу 1-го армійського корпусу (АК), за підтримки підрозділів 15-ї омсбр і 277-го окремого стрілецького батальйону мобілізаційного резерву (осб МР) спробують прорватися в коксохімічного комбінату а також у напрямку на с.Степове та с.Бердичі", - зазначає Машовець.

За його словами, російські окупанти підтягують нові сили до окремих рубежів.

"Противник підтягнув до своїх передових позицій у районі висоти з відміткою 230, принаймні 2 підрозділи (до роти кожен) типу "Шторм-Z" (явна ознака підготовки до інтенсивних атакуючих дій на цій ділянці), а також окремі підрозділи 109- го мсп МР 1-го АК.

Наразі командуванню супротивника щодо північного фасу доведеться вирішити певну проблему. Справа в тому, що наступати далі на порівняно широкому фронті (і на Степове, і на коксохім) для нього буде важко (це вимагатиме постійного введення в бій нових сил).

В той же час, очевидно, що у разі взяття противником під контроль "коксохіму", для нього гостра потреба у прориві на Бердичі та Степовому - просто відпаде. Адже, в такому випадку, завдання по виходу в район с.Орлівка (тобто власне на тили всього Авдіївського району оборони) буде можливо виконати найкоротшим шляхом, із застосуванням менших сил, ніж це було б у разі прориву "в обхід" через Степове та Бердичі", - наголошує експерт.

Машовець описує в деталях те, що відбувається і буде відбуватися:

Однак, атакуючі та штурмові дії в зоні суцільної промислової забудови, це ще те "задоволення". Згадайте, як тримався "Азов" на "Азовсталі" і зрозумієте, всі принади для атакуючих військ противника, у разі їхньої спроби атакувати власне Авдіївський коксохімічний комбінат.

У цьому сенсі маріупольські умови з авдіївськими навіть не порівняти: там противник практично ізолював наші підрозділи і тримав їх в оточенні, атакуючи майже безперервно і маючи можливість обирати напрямки та ділянки для своїх атак та штурмів на власний розсуд, одночасно безперешкодно "рівняючи" територію заводу "у щебінь" авіацією та артилерією.

У районі Авдіївки цих усіх бонусів противник позбавлений, прорватися до коксохім він, на даний момент, може лише на одному напрямку (добре відомому українському командуванню), з боку висоти з позначкою 230, його авіація та артилерія змушені зважати на діючу в цьому районі ППО ЗСУ та їх контрбатарейні можливості. А безперервність атакуючих та штурмових дій, у цьому випадку – скоріше мінус, ніж плюс для противника.

Так, "вивалитися" відразу і швидко на тили всього Авдіївського району оборони ЗСУ через Авдіївський коксохімічний комбінат (вихід на рубіж Орлівка - Ластівчине), для противника, ну дуже "привабливо". Однак, очевидно, "пройти скрізь" його територію буде коштувати йому явно "дорого", якщо не "позагранично" дорого.

До речі, всі ці міркування, очевидно, прийшли до голови російських командорів та начальників відповідного рівня ще кілька діб тому, про що свідчать одразу кілька речей:

- введення в напрямку с.Кам'янка - Пісочний кар'єр підрозділів свіжої 21-ї омсбр противника, з очевидною метою обійти "міжставкове дефіле", розташоване на північ від нього і таким чином забезпечити "з півдня" підрозділам 114-й і 15-й омсбр можливість наступати саме у бік "коксохіму" з боку "Терикону";

- вже згадане мною підтягування до переднього краю в район позиції "Терикон" зеківських "штормістів" та "мобілізаційного резерву" (противник на цьому напрямі має ще один "резервний" мсп);

- введення в бій саме на цьому напрямку і 15-й омсбр, причому саме на лівому фланзі смуги наступу 114-й омсбр (тобто власне за дирекцією "Терикон" - "коксохім").

Наскільки я розумію, командування противника також розраховує на те, що його угруповання, що діє на південному фасі (у напрямку Водяне – Тоненьке та Водяне – Північне), це в основному сили та засоби також 1-го АК, підтримані підрозділами 55-ї омсбр противника зі складу 41 загальновійськової армії (ОвА), яку, як виявляється, також сюди пригнали з Лиманського спрямування, допоможуть північній групі. Головним чином відтягнувши на себе частину українських тактичних та оперативних резервів.

Їхнє останнє просування у бік с.Тоненьке, як сподівається російське командування, ймовірно, за його розрахунками, змусить українське командування розгорнути додаткові сили за кордоном Тоненьке — Північне.

Думаю, коли вони це "зафіксують", тоді 114-а, 15-а та 21-а омсбр "різко оживляться" у бік Авдіївського коксохіму.

На закінчення, кілька слів про значення, яке надає "операції в районі м.Авдіївка", очевидно, російське командування та загалом військово-політичне керівництво Росії.

Перерахуємо більш менш великі формування російських військ, які вже задіяні в ній:

- головні сили 8-ї гв.загальновійськової армії (включаючи її 1 АК, майже в повному складі) та окремими частинами 20-ї та 150-ї мотострілкових дивізій (мсд), зі складу ГВ "Південь";

- Основні сили 2-ї гв. загальновійськової армії зі складу ГВ "Центр" (15-а, 21-а омсбр ВЖЕ введені в бій, 30-а, наскільки я зрозумів, або в резерві на цьому напрямку, або також найближчим часом буде введена в бій, ймовірно на південному фасі);

- частина військ (сил) 41-ї загальновійськової армії (принаймні, її 55-а омсбр вже намагалася пробитися у бік с.Нетайлово);

- окремі частини 90-ї гв.танкової дивізії (тд), адже, у відомостях про втрати ср рф, з'явилися згадки і про цих "пивоварних мародерів та ґвалтівників";

- Та й ціла купа "наданих" частин і з'єднань, перераховувати які - можна з глузду з'їхати.

І вся ця орда зібралася на одному оперативному напрямку.

А ще, в цьому контексті, можна згадати про "новосформовану" 25-ту загальновійськову армію, яка зараз на Лиманському напрямку "підмінила" собою вищезгадані об'єднання та з'єднання російських військ та 68-й АК, який південніше Донецька намагається "створити" проблеми" для ЗСУ силами своєї 39-ї омсбр.

Очевидно, що всі вони діють згідно з одним задумом (планом), про хід виконання якого, власне, і "заслуховував" мосьє Герасимова в штабі Південного військового округу (ЮВО) у Ростові сам путін пару тижнів тому. Йому сьогодні, дуже потрібна більш-менш значима "перемога".

Але з огляду на реальний перебіг подій "під Авдіївкою" на даний момент, очевидно, у нашого військового командування також виникли "певні думки" з приводу всієї цієї "ситуації".

Читайте також:

Не поспішайте його комусь віддавати: як врятувати светр, якщо він дуже сів

Можете залишитися без грошей: українців попередили про аферу з банківськими картками у Польщі

Не притягуйте нечисті сили: чому в спальні на ніч не можна залишати склянку з водою