Ініціативу до проведення цього заходу взяла на себе Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ). Офіційне відкриття семінару відбулося за участю видатних осіб у галузі екології та безпеки.

Посол Марцел Пешко, Спеціальний представник Голови ОБСЄ – Координатор проектів в Україні, відкрив захід та привітав учасників із початком роботи. Вступні слова також промовив Ігор Зубович, в.о. Голови Державної екологічної інспекції України, Олена Криворучкіна, Народний депутат України дев'ятого скликання та заступник голови комітету з питань екологічної політики Верховної Ради.

На семінарі взяли участь Ana Garcia, Голова Мережі IMPEL, Krzysztof Michalak, виконуючий обов'язки Голови Департаменту фінансів, інвестицій та глобальних відносин. Фріс та Андрій Яковлєв, представник СЕП Офісу Генерального прокурора.

На семінарі було представлено презентацію результатів роботи Державної екологічної інспекції за останні 9 місяців, а також проведено панельну дискусію за участю інших представників держави та громадськості. Під час обговорення важливих питань обговорювалися проблеми, пов'язані з екологією та безпекою у різних регіонах України, а також можливі шляхи реформ та покращення ситуації у цих сферах.

Перший день семінару відкрив широкі можливості для подальшого обміну досвідом та співпраці між екологічними експертами та представниками влади, спрямованої на покращення стану довкілля в Україні.

Обговорення проблемних питань та шляхи їх вирішення відкривають нові можливості для покращення екологічної ситуації в Україні та сприяють здійсненню необхідних реформ у цій галузі. Цей семінар є важливим інструментом співпраці та обміну знаннями в галузі охорони навколишнього середовища та екологічної безпеки та обіцяє привести до конкретних кроків на шляху покращення екологічної ситуації в Україні.