Обговорювалися запропоновані зміни діяльності Державної екологічної інспекції України, про які вже неодноразово писало наше видання. Зокрема, запропоновані зміни від Мінсередовища ліквідувавши Держекоінспекцію, а по суті змінивши вивіски та витративши в нікуди бюджетні гроші. Ті ж кошти, які сьогодні так потрібні українській армії, яка протистоїть ордам росіян, стримуючи агресію, пише Znaj.ua.

Заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко презентувала концепцію реформування, що включає ліквідацію Державної екологічної інспекції України та створення Державної природоохоронної інспекції України. Навіть не дивно, що Олена Крамаренко на запитання присутніх навіть не спромоглася аргументовано пояснити, навіщо Україні сьогодні під час важких бойових дій змінювати вивіски та розформувати ефективний державний орган.

Проте на це запитання відповів член громадської ради Василь Коніщук у своєму виступі. Він зазначив, що єдина мета цієї псевдореформи від Мінсередовища прибрати професіоналів своєї справи та дозволити чиновникам Мінсередовища розставити на посади своїх людей.

Голова громадської ради Мінсередовища Світлана Берзіна наголосила на відсутності змін у концепції, яка вже давно обговорювалася різними громадськими колами. Цитуємо: «Стратегія стара, вона вже неактуальна і її стільки разів обговорювали всіма громадськими колами, порадами, експертами, десь рік обговорювали, зараз вона прострочена, змінилося законодавство і потрібно аналізувати, чому вона не була реалізована. Крім того, що змінилися терміни в концепції, немає інших змін.»

На думку народної депутатки Олени Криворучкіної, документ запропонований Мінсередовища є низькосортним продуктом і наголошує, що Міністерство навколишнього середовища було інертним до проблем Держекоінспекції, і заявила, що інспекція є єдиним органом, який фіксує екологічні збитки, завдані рашистами. Вона додала, що Мінсередовища було з початку повномасштабного вторгнення абсолютно імпотентним та інертним до проблематики Держекоінспекції, їх не хвилює ні низький рівень заробітної плати Держекоінспекції, ні коли виїжджають під обстрілами працівники інспекції, Міністерство це чомусь взагалі не хвилює. У самій реформі розглядається лише ліквідація Держекоінспекції, а це державна зрада, тому що інспекція на сьогоднішній день є єдиним органом, який фіксує екологічні збитки, завдані рашистами. Як сказало Мінастерство фінансів сутність цієї реформи виключно перейменувати орган, але держава має більш пріоритетні статті витрат, ніж на цю реформу».

Тетяна Лампіка, керівник ГО "Екопатруль" висловила своє обурення та заявила, що група людей намагається знищити єдиний орган, який міг нараховувати шкоду, замість того, щоб удосконалювати нормативно-правові акти та методики роботи інспекції. Вона закликала до найкращої роботи замість руйнування системи.

Голова комітету з питань екологічної політики ВР України Олег Бондаренко висловив свою думку, що запропонований документ має спочатку пройти широке громадське обговорення та бути також розглянутий на засіданні комітету, а лише потім подаватись на розгляд Кабміну.

Отже, за результатами обговорення цього питання громадська рада ухвалила рішення протягом 10 днів напрацювати зміни до чинної концепції реформування державного нагляду контролю у сфері екології та потім повторно розглянути це питання.

У свою чергу політики, активісти та громадськість вже висловили свої побажання вгамувати Руслана Стрільця з його реформами і змусити одіозного міністра нарешті займатися захистом навколишнього середовища, а не знищувати екоконтроль.