5 жовтня відбулося перше публічне обговорення питання щодо змін до Концепції реформування системи державного нагляду у сфері захисту навколишнього середовища з ініціативи Мінсередовища.

Йдеться про саму ініціативу відомства Руслана Стрільця, за якою має бути знищена Держекоінспекція під час війни. Єдиного органу, який веде надважливий підрахунок збитків, завданих Україні озброєною агресією рашистів, пише Znaj.ua.

І ось, замість справжніх реформ, гідного фінансування органу, Мінокружіння пропонує ліквідувати Державну екологічну інспекцію та формально створити новий орган. Звичайно, виділивши на це бюджетні кошти, яких просто немає в умовах війни із країною-терористом! Це схоже на історію з тендерами на сковорідки на сотні тисяч або яйця по 17 гривень, які так обурювали громадськість. Адже під цією псевдореформою від Руслана Стрільця ховається банальна зміна вивісок, а не комплексне реформування системи державного нагляду (контролю) та імплементація європейського законодавства у сфері екології.

В обговоренні взяли участь понад 100 учасників, серед яких були представники громадських організацій, юристи, вчені-екологи, представники бізнес-спільноти та інші.

Проте, учасники обговорення висловили відверте обурення та надали обґрунтовані заперечення щодо запропонованих МОЗ змін. Відповідно до їх висновків, запропоновані зміни обмежуються лише буквальною зміною назви органу системи державного нагляду без змін у нормативно-правових актах, що регулюють функціонування цієї системи та імплементації європейського законодавства.

Учасники обговорення висловили побоювання, що такі запропоновані косметичні зміни не сприятимуть покращенню стану навколишнього середовища та не забезпечать більш ефективний контроль за дотриманням екологічних норм та стандартів. Багато хто закликав до більш радикальних та фундаментальних змін у сфері захисту навколишнього середовища та розвитку нормативного базису для забезпечення екологічної безпеки.

У свою чергу, Людмила Циганок, президент Асоціації професіоналів довкілля PAEW, висловила здивування , що подібна ідея взагалі прийшла у голови чиновників із незрозумілих причин під час війни.

"Очам не вірю, що в умовах сьогоднішнього дня з'являється несподівано така ідея у Міністерства захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України та її сьогодні обговорювали – знищити єдиний законний уповноважений орган на проведення огляду (обстеження) місць заподіяння шкоди навколишньому середовищу внаслідок надзвичайних ситуацій, подій, збройної агресії російської федерації та нарахування збитків, завданих нашому довкіллю, це вже не просто недержавна позиція, а схоже на підігрів ворогові.! Без контролю реалізації дотримання природоохоронного законодавства, без реального втілення реформ (а не тільки на папері) нам скоро нема чим дихати, ми скоро побачимо колосальну нову хвилю внутрішньої міграції через водну кризу - і війна, як і зміни клімату, цю ситуацію лише прискорюють і поглиблюють. Кожен українець, який не планує виїхати з території нашої держави, за яку ллється річками кров, має знати - екологічний контроль потребує негайної реформи!", - наголосила Людмила Циганок.

Людмила Циганок, президент Асоціації професіоналів довкілля PAEW

Тому запропонована реформа від Мінсередовища більше схожа на імітацію діяльності, під яку треба знову виділити гігантські кошти, які сьогодні вкрай потрібні для нашої перемоги. Раніше український політик та громадський діяч Микола Томенко підкреслив , що «важливий владний екологічний інститут України зараз перетворили на Міністерство безглуздих та непотрібних справ та корупції».