Він розповів, зокрема, про підсумки свого нещодавнього службового відрядження до Естонської Республіки, під час якого вдалося отримати чіткі сигнали від усіх фракцій Естонського Парламенту щодо підтримки ініціативи Уряду Естонії щодо виділення Україні 30 мільйонів євро у Бюджеті-2024, передає Znaj.ua.

Це гроші для відновлення, гуманітарної підтримки, реабілітації поранених без урахування військової допомоги для України. Із цих коштів 14 мільйонів євро — кошти на відновлення та гуманітарні проекти, які будуть у бюджеті МЗС Естонії; ще 16 мільйонів євро призначено на різновекторну підтримку, у тому числі на реабілітацію та протезування наших військових – програми, що реалізуються за фінансування Уряду Естонії та підтримки Благодійного Фонду BGV. Завдяки цьому проекту протягом 2023 року вже 12 українських військовослужбовців отримали сучасні біонічні протези, загалом планується, що наступного року, як і цього року, курс реабілітації та протезування пройде близько 20 військових», — наголосив заступник голови Комітету Верховної Ради України із зовнішньої політиці та міжпарламентській співпраці Арсеній Пушкаренко

На його думку, знаковою подією став одночасний візит до України Міністра оборони Ханно Певкура та Міністра закордонних справ Естонської Республіки Маргуса Цахкна. Це свідчить про беззастережну підтримку України з боку Естонії. Переговори, що відбулися під час службового відрядження нардепа, також засвідчили наявність повного консенсусу в Естонському Парламенті та Уряді з підтримки України. Отже, наголосив Арсеній Пушкаренко, є всі підстави вважати, що і політична, і військова, і фінансова підтримка України в Естонії зберігається на високому рівні.

«Конкретним підтвердженням цієї тези стало відкриття другого об'єкта відновлення на Житомирщині за фінансової підтримки Естонії. Саме Естонія першою взяла шефство в Україні за формулою, запропонованою Президентом Володимиром Зеленським: одна країна бере відповідальність за відновлення одного регіону/міста. І першою продемонструвала результати», - наголосив парламентарій.

Він нагадав, що на початку цього літа в місті Овруч було відкрито новий сучасний дитячий садок, а вже на початку жовтня відбудовано малинський міст, зруйнований російською ракетою 6 березня 2022 року. Нардеп підкреслив, що йдеться саме про нове місто, побудоване за новими державними будівельними стандартами: воно стало ширшим, ніж раніше; збільшено вантажопідйомність; враховано інклюзію; з'явилося освітлення.

«Загалом Естонія своїм прикладом демонструє іншим державам, що вже сьогодні потрібно брати участь у відновленні України, та допомагає залучити інші країни до реалізації проектів відновлення на Житомирщині. Зокрема, Естонії спільно з Першою леді Оленою Зеленською вдалося залучити Португалію до відновлення ліцею №25 у місті Житомирі. Вже є напрацювання щодо можливої ​​участі Ісландії у підтримці регіону», - зазначив Арсеній Пушкаренко.

Також він повідомив про те, що після завершення церемонії відкриття нового мосту відбулася нарада між естонською та українською сторонами, під час якої обговорили подальші спільні проекти у рамках відновлення області на 2024 рік. Отже, плідна співпраця триватиме й надалі.