Міністерство захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України, очолюване скандальним міністром Русланом Стрільцем , похвалилося новою ініціативою, яка набула чинності 9 липня 2023 року.

Як повідомляє Znaj.ua , відомство прозвітувало про Закон "Про управління відходами", який за словами чиновників запустив реформу та оновив термінологію, принципи та підходи до управління відходами, привівши їх у відповідність до рамкової Директиви ЄС.

Отже, бездіяльність Мінекології та затягування з Рішеннями Уряду вже загрожує втратою українському бюджету у розмірі 600 млн грн цього року. Проте, екологи вже давно звернули увагу на цю проблему та б'ють на сполох.

Президент Асоціації професіоналів довкілля PAEW Людмила Циганок запевняє, що наслідком ухвалення зазначеного Проекту, який повністю зруйнує систему податкового обліку об'єкта оподаткування, стане втрата надходжень податкових зобов'язань з екологічного податку за розміщення відходів у розмірі понад 600 млн. гривень.

"Під час війни вже зараз бюджет ризикує недоотримати таку суму! За порушення податкового законодавства відповідальність суб'єктів господарювання передбачена. Яка відповідальність посадових осіб державних органів, яких утримують ці ж суб'єкти господарювання, за саботаж реформ? І процес, звісно, ​​штука важлива, а що робити суб'єктам господарювання, як нараховувати еконалог?", - запитує Людмила Циганок.

Президент Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок

Також екологиня зазначила, що замість вирішення проблем відомство Руслана Стрільця зайняте створенням нових.

"Реформа управління відходами щодня для фахівців підприємств накопичує все більше питань, ніж відповідей. Від профільних ЦОВ ми маємо зворотний зв'язок у формі процесів. Так, 20 жовтня підприємства мають подавати декларації з відходів. Процедура не виписана і досі має правову колізію. Ось це типовий приклад, коли одного закону дуже мало – щоб він виконувався – має бути своєчасна титанічна робота з НПА та синхронізація з усіма кроссекторальними актами, що ми матимемо в результаті? за колізії. Податкова становитиме ППР, а бізнес успішно скасовуватиме їх у суді. Як наслідок: для бізнесу - витрати на правову допомогу і дуже багато нервів; вже про витрати людських ресурсів на судові процеси)",– прогнозує Людмила Циганок.


Президент Асоціації професіоналів довкілля PAEW сподівається, що Мінекології все ж таки зможе впоратися з цією складною ситуацією, адже поки що все схоже на саботаж під час війни важливих екологічних процесів. При цьому від відомства, яке має займатись екологією.