«Все це відбувається під час проведення 78-ї Генеральної асамблеї ООН — міжнародного майданчика, створеного після Другої світової війни для того, щоб запобігати війнам, злочинам проти людяності та геноцидам. Щоб уникнути всього того, що сьогодні відбувається в Україні. Однак зараз ООН перетворюється на Лігу націй — свого попередника, який не зміг запобігти початку Другої світової війни», — наголосив під час свого виступу з трибуни Верховної Ради заступник голови Комітету із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

Він нагадав, що Україна підтримує пропозиції низки світових лідерів щодо необхідності реформування Ради безпеки ООН як найвищої світової трибуни, яка, на жаль, сьогодні використовується переважно для добрих виступів. Також наголосив: теза про те, що ООН не є ефективною у нинішньому форматі, напередодні Генасамблеї визнав сам Генсек ООН Антоніу Гутерріш, а до реформи інституту закликали Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель та Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

«Рада безпеки ООН має бути інструментом припинення, а головне — запобігання війнам», — наголосив парламентар. Також він наголосив на тому, що на полях Генасамблеї Президент Зеленський підтримав ініціативу розширення Радбезу ООН. Йдеться про приєднання нових постійних членів, включаючи представників Африканського Союзу, Азії, Ісламського світу, Латинської Америки та держав Тихого океану тощо. Водночас країна-агресор однозначно має бути позбавлена ​​права вето.

«У виступі перед Генасамблеєю ООН та Радбезом ООН Президент Володимир Зеленський нагадав про українську Формулу світу, яку повністю або частково вже підтримали понад 140 держав світу. Наш Президент закликав зупинити ядерний шантаж, штучну продовольчу кризу, депортацію дітей, екоцид, реально відновити дію Статуту та принципи ООН. Тому хочу ще раз наголосити: запропонована світові Формула миру Президента Зеленського має бути імплементована абсолютною більшістю, яка ґрунтується на Статуті ООН та резолюціях Генасамблеї ООН, а найголовніше — на міжнародному праві. Це має стати основою нової архітектури світової безпеки», - наголосив Арсеній Пушкаренко.