Упродовж серпня Україна досягла колосальних результатів на міжнародній арені, зазначив у своєму виступі з трибуни Верховної Ради України заступник Голови Комітету із зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Насамперед справжній прорив на Глобальний Південь стався у Джідді під час зустрічі політичних та радників безпеки лідерів понад 40 країн світу. Це справді фундаментальний результат для України! Згодом потужний візит Президента Володимира Зеленського до північноєвропейських країн. Відбулися продуктивні переговори у Швеції щодо спільного виробництва броньованих військових автомобілів CV-90, які вже ефективно допомагають нашим захисникам наближати Перемогу. Також є блискучі здобутки в Нідерландах, що передають нам винищувачі F-16. До речі, під час нещодавнього виступу в Українському парламенті Прем'єр-міністр Данії Метт Фредеріксен підтвердила та запевнила, що Данія, як і Нідерланди, передають нам F-16, і наші пілоти вже вчаться керувати цими літаками», - заявив політик.

На його думку, Афінська декларація, яку підписали 11 країн, фактично сформувала новий порядок денний у відносинах України – Балкани.

"Так склалося історично, що росія мала значний вплив як на країни Глобального Півдня, так і на Балканський регіон. Однак після особистої зустрічі Президента Зеленського з лідерами цих країн та підписання Афінської декларації було чітко зафіксовано, що всі країни цього регіону підтримують суверенітет та територіальну цілісність України в межах 1991 року», - наголосив Арсеній Пушкаренко.

Він окремо звернув увагу на двосторонню зустріч Президента Зеленського із Президентом Вучичем, після якої Сербія підтвердила, що вона підтримує територіальну цілісність України. «Це дуже важливо, адже вплив Росії на Сербію історично був і залишається значним. Втім, не менш важливою є і двостороння декларація з Грецією, яка стала 23 країною-членом Альянсу, яка підтримала наш вступ до НАТО», — зазначив народний депутат.

Загалом сьогодні вже понад 70 країн приєдналися до підтримки Формули миру Президента Володимира Зеленського. Арсеній Пушкаренко вважає, що цього вдалося досягти завдяки потужній роботі особисто Президента, команди Офісу Президента України на чолі з Андрієм Єрмаком та Міністерства закордонних справ України. Також він відзначив важливу роль Верховної Ради України у просуванні Формули миру на міжпарламентському рівні.

«Серпень для України став проривним на міжнародній арені, осінь має стати ще потужнішою. Очікуємо на проведення Генеральної асамблеї ООН, а також турне нашого Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби до Південної Америки. А головне – з великими надіями готуємось до Глобального саміту світу за формулою Президента Володимира Зеленського», – наголосив нардеп Пушкаренко.