Підвищення практично в два рази вартості газу обумовлено відновленням європейської економіки після пандемії коронавируса і різким стрибком попиту на блакитне паливо. А ціна газу для українських підприємств повністю залежить від європейських біржових котирувань, пишуть Факти ICTV.

Різкому стрибку цін сприяли кілька основних причин. По-перше, внаслідок спеки збільшилося споживання електроенергії. Європейські ТЕС, багато з яких вже переведені з вугілля на чистий газ, потребують підвищених обсягів палива.

По-друге, через високі ціни на газ в Китаї з європейського ринку почали масово йти постачальники зрідженого газу.

По-третє, Газпром не законтрактував додаткових обсягів для збільшення транспортування газу в Європу через українську ГТС, а обидва північних потоки поки не функціонують. На сьогоднішній день вартість в 15 250 грн. за 1 тис. куб. м вуглеводнів - негранична. І до зими вона може скласти 16,5-18 тис. грн.

Цілком зрозуміло, що власного видобутку Україні для покриття потреб населення і промисловості не вистачить. Але навіть при такій ціні експерти не бачать перспектив для збільшення видобутку та розробки сланцевого газу.

«Це може мати катастрофічні наслідки для екології. Крім цього, у нас в країні сланцевий газ знаходиться на великій глибині. У теорії, буріння свердловини глибиною 5 тис. метрів буде коштувати $ 15 млн. І навіть якщо вона буде давати по 10 тис. Куб. м на добу, то якою має бути ціна газу, щоб вона окупилася?» - каже генеральний директор Yug-Neftegaz Private Limited Ігор Буркиньский.

Згідно з його підрахунками, навіть при нинішній ринковій ціні газу тільки буріння свердловини буде окупатися 20 років - за умови, що вистачить запасів в самому родовищі.

Гендиректор Yug-Neftegaz Private Limited Ігор Буркинський привів в приклад США, де сланцева нафта знаходиться значно вище - на глибині 2-3 тис. м.

«В результаті пандемії коронавируса і падіння цін на нафту всі компанії США з видобутку сланцевої нафти - банкрути. Вкрай низька рентабельність і величезні суми капітальних вкладень не в змозі окупати такі проекти без підтримки держави», - підкреслив Ігор Буркинський.

Він також вказав, що в Україні ніяких великих родовищ точно вже знайти не можна. «Старі родовища виснажені. І дуже складне питання: чи можна в Україні наростити видобуток газу », - сказав експерт.

Ігор Буркинський вважає більш правильним поступити, як країни ЄС. «Європа не займається тим, що намагається у себе знайти нечувані запаси газу або нафти. Вони вже все вивчили, і зрозуміли, що ніяких величезних запасів немає. Тому роблять упор на доставку газу, створюючи кілька джерел і шляхів поставок блакитного палива. А це, в свою чергу, дозволяє позбутися від шантажу і необґрунтованого збільшення цін постачальниками», - підкреслив він.

У свою чергу керівник спеціальних проектів НТЦ Психея Геннадій Рябцев заявив, що для побутових споживачів до кінця 2021 року збережеться річний тариф. У Нафтогазі, наприклад, це 7,96 грн. за 1 куб. м, багато постачальників також дали цінник в районі 8-8,5 грн.

«Коли вводили річний тариф, про цінові рекорди по газу ще не було нічого відомо, але зараз це стало порятунком для ринку. Інакше цінники для людей вже б рекордно злетіли. Навіть якщо НАК стане закуповувати імпортний газ по 15 грн., В загальній солянці (вітчизняний газ плюс імпортний) цінник все одно не буде занадто високим. А ось що стосується інших трейдерів, які не мають доступу до внутрішнього ресурсу, то для них ситуація куди гірша », - резюмував Рябцев.