Донбас на межі масштабної екологічної катастрофи

Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що Донбас на межі екологічної катастрофи через дії Кремля. Зокрема регіону загрожує радіаційне забруднення ґрунтових вод. Про це повідомляє видання "Укрінформ".

Олексій Резніков повідомив, що держава вже звернулася за допомогою в Міжнародне агентство з атомної енергії, яке перевірить збереження радіоактивних матеріалів на територіях тимчасово контрольованих російськими військами.

Програма ООН з навколишнього середовища причинами катастрофи на окупованій частині Донбасу називає забруднення землі, води і повітря через вибухи величезної кількості боєприпасів і затоплення промислових підприємств.

Міністр зазначив, що трохи більше 40 років тому в шахті "Юнком" підірвали ядерну бомбу потужністю 0,3 кілотонни. В результаті радіоактивна капсула залишилася в шахті, де існував високий ризик зараження ґрунтових вод. Відзначається, що для запобігання "отруєння", воду з шахти періодично викачували. Однак самопроголошена влада окупованої частини Донбасу відкачування припинила, що може спричинити непоправні наслідки для даного регіону. Олексій Резніков зазначив, що якщо найближчим часом не почати відкачування, то Донбас може залишитися без питної води.

За словами міністра на тимчасово окупованих територіях закриті десятки шахт, з яких припинили відкачувати воду. До того ж на діючих об'єктах фіксуються порушення екологічних норм.

Раніше портал Hyser повідомляв, що в Тристоронній контактній групі розповіли, в якому випадку підуть на компроміс з Російською Федерацією в питанні Донбасу.

Також портал Hyser інформував, що президент РФ Володимир Путін розповів про свої плани щодо Донбасу.

Крім того, портал Hyser повідомляв, що Михайло Саакашвілі розповів про таємний план Путіна щодо захоплення півдня України. Росія не зупиниться на досягнутому і може захопити ще два українських міста.