Події, що відбулися 20 лютого 2014 року, майже повністю розкриті

Про це, в інтерв'ю виданню "Цензор.НЕТ" заявив заступник начальника управління Державного Бюро розслідувань Артем Яблонський.

Події на Майдані в 2014-м. Фото: скріншот з YouTube-відео.
Події на Майдані в 2014-м. Фото: скріншот з YouTube-відео.

Найближчим часом, отримані дозволи на досудові розслідування, дозволять притягнути до кримінальної відповідальності у справах, що стосуються подій на Майдані, навіть тих, хто уникнув справедливого покарання, і втік за межі України.

У ДБР України вважають, що посприяє цьому процесу проєкт закону, який вже прийнятий у першому читанні у Верховній Раді. А частина фігурантів справи, винних у загибелі громадян, все ж притягнута до відповідальності. Втім, частина підозрюваних поки ще перебуває в міжнародному розшуку, але все ж є надія, на те, що вони понесуть заслужене покарання.

ДБР довелося обробити близько 11 000 томів, з показаннями та свідченнями, включеними в кримінальні справи, частково вдалося ідентифікувати як цивільних осіб, так і керівників державних органів, причетних до "справи Майдану".

Тільки за минулий, 2020 рік, підозри були пред'явлені близько 15 учасникам протиправних дій. Однак, вже цього року знайдено ще 40 правопорушників. На цей час до суду направлено вже 28 кримінальних справ, попри те, що в підтвердженні свідчень зайнято занадто мало слідчих.

Майдан в Киеве, фото: скриншот
Майдан в Киеве, фото: скриншот

Затримано, як мінімум, одного підозрюваного, який брав участь у масових розстрілах 20 лютого 2014 року. Але поки ще Печерський районний суд м. Києва визнав таке затримання незаконним, оскільки ДБР не має повноважень на утримання особи, підозрюваної в умисних вбивствах.

Позитивним є хоча б те, що вже пізнані 26 бійців "Беркуту", як і командир роти "спецназу"(і ще два бійці "Омеги"), які брали участь у розстрілі протестувальників. П'ять фігурантів справи поки ще в Україні, а решта - покинули нашу країну.

Також знайдені й організатори - це 10 колишніх чиновників. Тобто, цей епізод "розстрілу на Майдані" розкритий повністю, від виконавців, до керівництва. Залишається тільки дочекатися, коли фігуранти потраплять на лаву підсудних в "реальному" часі.

До слова, раніше "Hyser" писав про те, чим, на думку Віктора Януковича-втікача, була Революція Гідності.

Також раніше "Hyser" повідомляв про те, що Володимир Зеленський звернувся до ВРУ, з вимогою заборонити конкурс для державних службовців.

А до цього "Hyser" розповідав про те, що у річницю розстрілів на Майдані, були повідомлення про мінування станцій метро.