Вчені вважають, що план президента РФ може нашкодити півострову

Після окупації Криму Росією на півострові спостерігаються серйозні проблеми з прісною водою. Глава РФ Володимир Путін має намір почати пошуки води під Азовським морем, проте вчені вважають, що це може обернутися непоправними екологічними проблемами. Самопроголошений "глава" Криму Сергій Аксьонов заявив, що в Криму вже почали геологічну розвідку. Про це інформує видання "Радіо Свобода"

За словами глави РФ Володимира Путіна, під Азовським морем можуть бути великі запаси прісної води, які дозволять істотно поліпшити ситуацію на півострові. Думки фахівців розходяться, деякі вважають, що вода там дійсно може бути, інші не вірять. Геологи вважають, що ймовірність того, що там буде вода, якої буде достатньо для водопостачання, близька до нуля.

За радянських часів дослідженням підземних вод Криму займався доктор геологічних наук Микола Огняник. Він розповів, що в Азовському морі дійсно були знайдені два джерела води, проте запасів води ледь вистачило б на кількох людей. Вчені поставили під сумнів заяву Володимира Путіна, що запаси прісної води неодмінно хорошої якості. Вони вважають, що вода може бути непридатною для пиття.

Крім того, наголошується, лише на геологічну розвідку дна потрібні мільйони доларів. Також вкластися доведеться за аналізи, видобуток, прокладку трубопроводу, і якщо знадобитися опріснення. На думку фахівців ідея глави дуже витратна і швидше за все не принесе очікуваних результатів.

Також фахівці впевнені, що якщо воду почнуть добувати, то це негативно позначиться в пробурених свердловинах по всьому півострову. Відзначається, що свердловини взаємодіють між собою, тому порушення природних процесів водообміну, викликане видобутком води, позначиться на всіх кримчанах.

Варто відзначити, що минулий 2020 рік для жителів Криму був не простим. Посуха на півострові призвела до масштабного висихання водосховищ, воду з яких подають в будинки кримчан. Ситуацію можна з повною впевненістю назвати катастрофічною. Воду жителям півострова подають по годинах, згідно з встановленим графіком. Однак деяким пощастило ще менше - є райони, які залишилися взагалі без водопостачання.

Раніше портал Hyser повідомляв, що Верховна Рада має намір звернутися до міжнародних партнерів з питання Криму.

Також портал Hyser інформував, що Саакашвілі розповів про таємний план Кремля.

Крім того, портал Hyser писав, що в мережі розповіли про дивну "дружбу" глави Кремля і російського мільярдера.