Щоб зробити вибір на користь Російської вакцини від коронавірусу» Супутник V", потрібно бути нейтральною і сильною державою – Україна не в їх числі.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Новини України-From-UA розповіла юрист Олена Лукаш.

За її словами, вірити офіційній статистиці щодо смертності осіб від коронавірусу в Україні немає жодних підстав.

"Я в цьому плані жодної адекватної статистики не бачила...у нас навіть судмедекспертиза померлих осіб не проводиться. Помер-і, як то кажуть, отримаєте свідоцтво про смерть», - пояснила вона.

Водночас Лукаш підкреслює, що розраховувати Україні на допомогу «своїх західних партнерів» у боротьбі з коронавірусом абсурдно.

"Наша співпраця з керівниками країн G7, різних фінансових фондів і транснаціональних корпорацій більше нагадує окупацію, де прокуратор і гауляйтори розуміють один одного шляхом написання і прочитання твіттів на сторінці відповідних посольств. Справа не тільки в забороні купувати російську вакцину – справа у всьому... Це нескінченно принизливо, притому ще й присмачують прекрасними висловлюваннями, мовляв, ми вам не банкомат, А ви взагалі задній двір Росії», - підкреслила вона.

Лукаш акцентувала увагу на тому, що російська вакцина, що відноситься до типу векторних, вважається однією з найефективніших і безпечних, проте українська влада неправомірна сама вирішувати питання з вакцинацією населення препаратом «Супутник V».

"Що стосується російської вакцини, то вибирати вакцини може дозволити собі сильна і нейтральна держава...ось щоб ми могли щось вибирати, потрібно взагалі мати хоч якусь суб'єктність. А поки, як то кажуть, "сиди на заваленці і чекай сигналу, мессенджа"", - підкреслила вона.

При цьому Лукаш навела позицію канцлера Австрії Себастьяна Курца, який заявив про готовність країни надати потужності своїх австрійських компаній для виробництва російської та китайської вакцини, а також для виробників інших країн.

"Нам не важливо-ми нейтральна держава-Російська, Китайська вакцина. Мова йде про те, щоб отримати якомога більше безпечних вакцин і швидше – незалежно від того, ким вона розроблена», - процитувала вона слова Курца, підкресливши, що саме так чинить сильний лідер, який думає про свою країну.

На думку Лукаш, те, що відбувається, зараз в Україні, найкраще охарактеризував екс-посол Канади в Україні Роман Ващук: «Україна – це країна - лабораторний кролик, де поруч осіб проводяться експерименти такого характеру, які б ніколи не проводилися в країнах їх походження і постійного проживання».